Dan na dar MSU-a: besplatni programi za 60. rođendan

U okviru programa “Dan na dar” zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, kojima obilježava petu godinu preseljenja u Novi Zagreb te 60. obljetnicu osnutka, taj će zagrebački muzej u subotu, 6. prosinca građanima darovati niz kulturnih programa, od izložbi i performansa do predstava, za koje je ulaz besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program obilježavanja MSU Dana počinje u 11 sati, a završava u 23 sata plesnjakom s glazbom iz pedesetih, koja će podsjetiti na vrijeme kada je kao Gradska galerija suvremene umjetnosti Muzej još djelovao na Gornjem Gradu. Tijekom cijeloga dana za posjetitelje su osigurana besplatna stručna vodstava po stalnom postavu i aktualnim izložbama Julija Knifera i Toše Dabca.

Tradicionalno, muzejski kafić na taj dan dobiva novi izgled – projekt “Untold/Neizrečeno” Irene Hodzić u tom će prostoru stvoriti interaktivnu bazu za igru koja okoliš Muzeja koristi kao kulisu za avanturu sjećanja i maštanja. Različite tehnike štampanja, laserskog reza te strojnog veza centriraju prostor oko umjetničke knjige inspirirane gradom i njegovim stanovnicima.

U sklopu međunarodnog istraživačkog i izložbenog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse otvorit će se BAUNET Cafe, koji je zamišljen kao novo mjesto druženja, kreativnih ideja i zabave gdje će se goste uvesti u svijet umjetnosti Bauhausa, što je priprema za veliku izložbu na tu temu koja će se održati iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po otvorenju tamo će se predstaviti opsežna dvojezična knjiga Borisa Ljubičića “Samo plakati”, presjek autorova opusa na području grafičkog dizajna od sedamdesetih do danas, a u poslijepodne i knjige Aide Abadžić Hodžić “Selman Selmanagić i Bauhaus”, prva monografija o tom arhitektu, urbanistu i dizajneru te Ljerke Schiffler “Josip Vaništa: beskonačni štap. U čast Manetu”.

Atelijer Kožarić ugostit će program “Naša draga Marica/Rezanje Sljemena” koji se bavi tzv. malim ljudima u Kožarićevu opusu, a već tradicionalna bijenalna manifestacija MUVI: muzeji-video-film predstavit će se nizom radova koji spajaju filmsku i muzejsku djelatnost.

Na južnom platou priredit će se kuharski show s Vlastom Delimar i Snježanom Pintarić, u predvorju Muzeja puštat će se snimka performansa “Moja prva art učiteljica”, svibanjskog susreta Josipe Lisac i Vlaste Delimar, a na Medijskoj fasadi i u predvorju prikazivat će se video radovi o MSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U restauratorskoj radionici predstavit će se zbirka strastvenog sakupljača Benka Horvata – 611 predmeta od čega je najveći dio arheološki materijal i manji slikarska i grafička djela nastala od 15. do 18. stoljeća, a u dvorani Gorgona eksperimentalni projekt Bojana Gagića “Meandrofon”, posvećen Juliju Kniferu.

Zatvaranje velike Kniferove retrospektive u subotu će se obilježiti s nekoliko programa – Grupa ABS ponovit će “Akciju Knifer” s otvorenja, kada je nosila golemu sliku s motivom meandra. Na posljednji dan izložbe, opet će prošetati prostorom, krenuvši od predvorja muzeja, te publici kroz šetnju izložbom objaviti motive koji su ih naveli na tu akciju.

Konceptualni umjetnik Vlado Martek će u prostoru izložbe “Julije Knifer: Bez kompromisa” izvesti akciju dijeljenja letaka i razglednica, a Đuro Seder će u stilu gorgonaša, koji su umjesto otvorenja češće obilježavali zatvaranja svojih izložbi, pročitati svoj govor “U pohvalu Julija Knifera”, napisan u povodu prve Kniferove samostalne izložbe 1962. te time zatvoriti retrospektivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organiziran je i poseban program za djecu – izvest će se predstave “Rođenje” Dražena Šivaka i premijerno “Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo” Ane Đokić, otvorit će se izložba dječjih radova nastalih uz Kniferovu izložbu, dok će se kreativna radionica baviti božićnim ukrasima i lutkicama za kućno kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.