Dani dr Nike Andrijaševića: Hrvatski znanstvenici i književnici u Gradcu

Spomen ploča dr. Niki Andrijaševiću U Gradcu je proteklog vikenda održan simpozij Dani dr. Nike Andrijaševića, čime je obogaćena hrvatska kulturna baština, ali i napravljen konkretan doprinos i pokazatelj smjera razvoja kulturnog turizma i posezonske ponude na dalmatinskoj obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Gradac je u suradnji sa Društvom književnika Hrvatske ugostila eminentne hrvatske znanstvenike i književnike, koji su obnovili sjećanje na dr. Niku Andrijaševića, hrvatskog intelektualca s početka 20.tog stoljeća, ali njemu u čast prezentirali i druge radove, te vodili rasprave suvremenije tematike o održivom razvoju, prehrani, kulturnom turizmu, aktiviranju zapuštene rodne kuće dr. Nike Andrijaševića u kulturnoj ponudi.

Otkrivanje spomen ploče dr. Niki Andrijaševiću

Sve je započeto u četvrtak, 25.9, splitskim susretom sudionika s novinarima, a nastavljeno druženjem u Gradcu, uz nastup evergreen orkestra Music forever, koji je, nažalost, posljednji put vodio, sad već pokojni, legendarni hrvatski saksofonist Josip Gerbus.

Nakon znanstvenog skupa u subotu ujutro, održanog u hotelu Sunce u Gradcu, sudionici su posjetili Drvenik, gdje su u kongresnoj dvorani hotela Quercus odslušali izlaganje dr Đure Vidmarovića o značaju Stjepana Ivičevića za hrvatsku kulturnu i političku povijest, te Zdravka Zime, koji se osvrnuo na djelo jednog od najvećih hrvatskih pisaca – A.G. Matoša, čiju godinu upravo slavimo.

Na okruglom stolu u Staroj Podaci razgovaralo se o održivom razvoju i svemu što Hrvatska može ponuditi svijetu na području zdrave hrane i kvalitetne turističke ponude, a posebni gosti su bili Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko-Kvarner, te znanstvenici Neven Šerić i Katarina Kozina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subota ujutro započela je razgledom lučice u Gradcu i marendom kod dr Nevena Olivarija, jednog od pionira europske plastične i rekonstruktivne kirurgije, zaslužniku koji svoje dane provodi u rodnom mjestu, te prezentacijom knjige “Dr Niko Andrijašević – život i djelo” u arboretumu mjesnog muzeja, a potom su, hrvatski europarlamentarac Davor Ivo Stier, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i načelnik Općine Gradac, Ivan Kosović, otkrili spomen – ploču na rodnoj kući dr Nike Andrijaševića.

Stigli su sudionici i gosti razgledati zaostroški samostan, nazočiti nadahnutom predavanju fra Gabrijela Hrvatina Jurišića o silnicama vremena Andrije Kačića Miošića, a večer je bila rezervirana za neformalna druženja na pučkoj fešti povodom proslave Sv. Mihovila, i koncertu klape Rišpet.

Zbornik radova ovog simpozija već je u pripremi, i njegova se objava, zajedno s objavom mnogih Andrijaševićevih likovnih, kazališnih i književnih kritika, i dosad zagubljenog teksta drame o Mili Gojsalić, očekuje tijekom sljedeće godine, a 2016. i sljedeći susret znanstvenika i književnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.