Dani kršćanske kulture: “Tragovima kršćanstva u Solinu”

Foto: Dani kršćanske kulture

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” u nedjelju je u programu “Tragovima kršćanstva u Solinu – obilazak arheoloških lokaliteta”, upriličen cjelodnevni obilazak antičke Salone, a posjetitelji su vidjeli Gradinu, Krunidbenu baziliku kralja Zvonimira, Manastirine, Episkopalni kompleks, Kapljuč, amfiteatar i Marusinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je ostvaren u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu, Društvom prijatelja solinske baštine te Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir, a posjetitelji su lokalitete obišli pod stručnim vodstvom Ljubomira Gudelja, višeg kustosa Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, priopćili su večeras organizatori manifestacije.

U večernjem dijelu programa u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata prikazana su dva dokumentarna filma. “Lica puna nade” dokumentarac je Krunoslava Novaka o uvjetima života djece i mladih u afričkoj zemlji Beninu, s posebnim naglaskom na Dom za djevojčice sv. Pavao II. kojeg je osnovao don Odilon Singbo, koji trenutno djeluje u Hrvatskoj kao sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Drugi dokumentarac pod nazivom “Labaka”, hrvatski gledatelji imali su priliku prvi put pogledati upravo u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture”. Film “Labaka” napravljen je u spomen života i djelovanja dvaju misionara, biskupa Alejandra Labake i časne sestre Ines Arango koji su djelovali na području Amazonije nastojeći zaštititi domorodačko stanovništvo od eksploatacije naftnih kompanija. U svojim su nastojanjima izgubili život i sada, gotovo 30 godina nakon njihove smrti, ovaj dokumentarac donosi priču o njihovom djelovanju i o razlozima za njihovu pogibiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. Međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture” održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka.

U ponedjeljak u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata u 18 sati bit će prikazan dokumentarnog filma “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”. Scenarij i režiju potpisuje Nada Prkačin, a producentica je Ksenija Abramović.

U 19 sati u konkatedrali sv. Petra održat će se tradicionalni program “Puče moj” – koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a “Puče moj 2017.” U programu će sudjelovati pučki pjevači iz južne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također u 19 sati u palači Milesi održat će se tribina “Suvremena književnost i autori kršćanskog nadahnuća”, u kojoj će sudjelovati teatrologinja Sanja Nikčević, ovogodišnja dobitnica nagrade “Andrija Buvina” i književnik Miro Gavran.

U Dubrovniku u crkvi Male braće u 20 sati bit će koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije. U tom bogatom glazbenom programu, koji je priredio Krešimir Magdić, sudjelovat će klape Amfora, Atlant, Oštro, Skontradura, Smokvica i Subrenum; zbor župe Gospe Kandalore, zborovi “Don Jakov Salečić” iz Smokvice, iz župe sv. Nikole iz Čilipa i iz župe sv. Nikole iz Cavtata, zatim katedralni zbor mladih, ženski zbor Divone, Dubrovački komorni zbor i mješoviti zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Nakon koncerta, u 21 sat dubrovački dio programa ovogodišnjih Dana kršćanske kulture svečano će zatvoriti mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseti dan šibenskog programa održat će se sutra u Vodicama, gdje će se na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10 sati održati radionica o tome kako se mijesi ‘Vodiška karitula’ i kroji ‘Žudijska kapa’. Radionicu će voditi ‘čuvar vodičke baštine’ Josip Mateša i članovi kulturne udruge “Vodiške Perlice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.