Detour: Koncert za početak novog uzleta

Zagrebačka glazbena skupina Detour održat će sutra navečer u Tvornici kulture u Zagrebu veliki koncert u povodu izlaska svojeg novog albuma “A što ak’ ja…” kojim se, po riječima producenta, gitarista i autora Nenada Borgudana, Detour definitivno svrstava u svoje “oduvijek domicilno” područje, autorski pop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za razliku od prethodnih, ovaj je album zvukom drugačiji utoliko jer više ne koketiramo s elektronikom, sve smo sveli na akustični ugođaj”, kazao je Borgudan u razgovoru za Hinu. “Kao autorskom pop bendu koji je zadnjih godina svrstavan u alternativu, s novim pjesmama po prvi puta za nas se otvara prepoznatljivost u prostoru popa”, pojasnio je.

Treći album šesteročlane skupine nastale 2006., nakon albuma “Detour” iz 2006. i “TV” (2009.), izlazi u produkciji diskografske kuće Aquarius Records a sadrži dvanaest pjesama.

Maja Posavec (vokal), Nenad Borgudan (gitara), Edi Grubišić (bubnjevi), Alen Križaj (bas), te Vibor Čerič i Dominik Žagmešter (klavijature) u Tvornici će održati najveći koncert dosad i to u proširenom sastavu s Jakšom Kriletićem Jordesom na saksofonu, Andrejem Jakušem na trubi, te Stankom Kovačićem na violončelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncertom će obuhvatiti sva tri albuma i dio pjesama s albuma “Plan B” glazbene skupine Yammat, koje Borgudan također autorski potpisuje.

Set lista uključuje i većinu pjesama s albuma “A što ak’ ja”, među kojima je šest publici već dobro poznatih singlova – “Nema”, “Cvijet”, “Srce veliko”, “Snijeg”, “Daleko” i “Plešem sama”.

Album, koji izlazi isti dan, sadrži još šest dosad nepoznatih pjesama – “Ujutro”, “Kolovoz”, “Krugovi i Osmice”, “Nova nada”, “Taj vlak” i “Pijani pilot”, a neke će od njih također biti svirane na koncertu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na albumu je i jedan duet u kojemu uz Maju pjeva Ivana Rushaidat, koja će isto nastupiti kao gošća koncerta.

“To su akustične autorske pjesme, romantičarske, egzistencijalne, autorski vezane uz godišnja doba. Kontekst unutar kojega stvaramo je vrijeme, po haiku tradiciji da svaka pjesma mora imati odrednicu u godišnjem dobu”, kazao je Borgudan.

Za razliku od ranijih albuma, autorski tim Borgudan/Posavec ovaj put pjesme potpisuje odvojeno. Kako je dio njih nastajao u razdoblju Majinog privremenog izbivanja iz benda od 2010. do 2013. na albumu su, uz Borgudana, Posavec i Rushaidat, još dva vokala – Dario Iričanin otpjevao je pjesmu “Nema” a Ines Tričković “Cvijet”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatnu dimenziju koncertu dat će video projekcije koje potpisuje Tomislav Brđanović, a koje će uključivati elemente iz Detourovih spotova, te razne filmske elemente i ikonografiju “koja nam nešto predstavlja”.

“Bit će to koncert najviše produkcije do sad, kojim ćemo predstaviti cijeli svoj minuli rad, i koji će biti na neki način pokazatelj naše trenutno pozicije”, ocijenio je Borgudan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.