DHK: HRT zanemaruje, ne razvija i ne promiče hrvatsku kulturu

Uz već postojeće kritike HRT na planu informativnoga programa, nekritičkoga kupovanja jeftinih nizanki, zanemarivanja obrazovnog programa i programa za djecu, glavni ravnatelj HRT-a i Programsko vijeće dobili su i ozbiljan prosvjed upućen programu kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo hrvatskih književnika uputilo je 26. veljače Javni prosvjed protiv krajnje neprimjerenih poteza sadašnjega rukovodstva HRT-a. U njemu navode nezadovoljstvo načinom na koji javni radiotelevizijski servis prati zbivanja na cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj sceni.

Nezadovoljni su izvješćivanjem o aktivnostima Društva hrvatskih književnika i njihovim gotovo sustavnim prešućivanjem. Izražavaju krajnju zabrinutost jednostranim prikazom ukupne hrvatske kulture na HTV-u.

Sa zgražanjem upozoravaju na ukidanje i prijetnju ukidanja emisija kulture na HTV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHK nadalje navodi da je ogorčeno besprimjernom manipulacijom Pisma namjere o suradnji u osmišljavanju programa i stvaranju programskih sadržaja potpisanoga 10. veljače 2012. koje je s HRT potpisalo sedam nacionalnih institucija i udruga.

Ukazuje se i na bespotrebne promjene Zakona o HRT-u kojom je „pometen“ niz urednika i koje su ovakvo nepodnošljivo stanje omogućile, te na najnovije odluke rukovodstva HRT-a o ukidanju emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija „Panoptikum“, „Fantastika u radio drami“ i „Radio napetica“.

Cilj je Javnoga prosvjeda upozoriti kulturnu i cjelokupnu društvenu javnost o neprihvatljivim potezima sadašnjega rukovodstva HRT-a. DHK smatra da se tim potezima bitno suzuje svaki govor o očuvanju i razvoju hrvatske kulture te promicanju znanstvenih, obrazovnih i umjetničkih programa i društvene uloge nacionalnih ustanova i udruga koje djeluju na području obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti. A to je zakonska obveza HRT-a, stoji u Javnom prosvjedu DHK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime DHK Javni je prosvjed potpisao predsjednik Božidar Petrač, koji je za narod.hr izjavio: „Na HRT-u već se duže vrijeme zatire hrvatski identitet, to konkretno znači zakonski zaobilaženje osnovnih obveza dotične institucije koja je pod ingerencijom Hrvatskoga sabora, a koja ni u kojem pogledu ne ostvaruje ono što bi kao tzv. hrvatska, tzv. javna televizija trebala činiti“.

Zanimalo nas je spomenuto pismo namjere o suradnji u osmišljavanju programa. O njemu predsjednik DHK kaže: „Da, Pismo namjere potpisale su institucije poput HAZU, DHK, svih Sveučilišta, glazbenih udruga i institucija… Zapelo je nakon sastanka s tadašnjim vodećim ljudima koje je predvodio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na sastanku u prostorijama Matice hrvatske“.

Na pitanje očekuje li što od političkih struktura Petrač je kazao: „Ništa ne očekujem od sadašnje političke strukture, a od eventualno buduće vlasti teško mi je bilo što prognozirati. Bitno je to što je očito svima stalo do posvemašnjega ‘pranja mozga’ trenutačnih političkih struktura“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesmo li se vratili u 1989.? “Što se tiče tretmana kulture RTZ-a iz 1989., očito je da se stanje vratilo u iste okvire u kojima smo živjeli u jednopartijskom sustavu. Nije li Goran Radman dokaz toga kontinuiteta?” – zaključio je Božidar Petrač.

Dodajmo kako se i prije dvadeset i pet godina na istome mjestu upozorilo, među ostalim, na „potrebu demokratskog i neovisnog tiska“. Podsjetimo se, 28. veljače 1989., na povijesnoj tribini ondašnjega u genitiv zamotanoga DKH, koju je vodio književnik Stjepan Čuić, prekinuta je „hrvatska šutnja“ i započele su demokratske promjene, koje su vrlo brzo srušile totalitarni komunistički režim i omogućile uspostavu demokratske hrvatske države.

Da je u međuvremenu negdje gadno zapelo dokaz je i današnji Javni prosvjed Društva hrvatskih književnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.