Dokumentarni film “Sunčica”, o silovanim ženama u Domovinskom ratu prikazan u kinu Europa

Dokumentarni film “Sunčica” premijerno je prikazan u utorak u zagrebačkom kinu Europa. Prešućivani zločini zlostavljanja i silovanja na okupiranom području te njihovo dugogodišnje zataškivanje tema su filma. Redatelj je Nikola Knez, Hrvat koji ima vlastitu filmsku produkciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njezinu su majku zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njezinoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačemm ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju”, istinita je ispovijest o strahotama srpskih genocidnih zločina nad hrvatskim ženama, uprizorena na filmskom platnu.

Dokumentarni dijelovi filma snimljeni su na lokacijama u Hrvatskoj, odnosno u Vukovaru, Sisku i Petrinji. Igrani su dijelovi snimljeni u Texasu. Riječ je hrvatsko-američkoj koprodukciji u koju je bila uključena udruga Žene u Domovinskom ratu i films Texas.

“Sunčica” je ujedno naziv knjige o silovanju žena u Domovinskom ratu autorice Marije Slišković, predsjednice udruga Žene u Domovinskom ratu. “Kao država nismo se postavili prema pravičnom vrednovanju zločina, a niti prema istinskoj potpori žrtvama kako bi prijenos traume bio što manji i kako bi mi sutra bili jedno snažnije društvo“, izjavila je Slišković za portal narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigmatiziranje žrtve u današnjem društvu potvrdio je ministar branitelja Predrag Matić povodom otvaranja javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Ukazivanje na razmjere srpskih zločina u napadu na Republiku Hrvatsku cilj je filma, kao i poticanje službenih hrvatskih pravosudnih tijela da pokrenu i procesuiraju nerazjašnjene ratne zločine i kazne njihove izvršitelje.

“Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njezinoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njezinom majkom danas. Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica”, poziv je za sve da pogledaju film “Sunčica” i zauzmu svoj stav prema žrtvama zlostavljanja i silovanja u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.