Đuro Vidmarović izabran za novog predsjednika Hrvatskog kulturnog vijeća

U dvorani tribine grada Zagreba u subotu 14. ožujka 2015. godine održana je izborna skupština Hrvatskog kulturnog vijeća. Uvodno slovo imao je predsjednik Hrvoje Hitrec, koji je tu dužnost vršio devet godina, od početka osnivanja Hrvatskog kulturnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitrec je istaknuo i kako je kroz cijelo to razdoblje Hrvatsko kulturno vijeće djelovalo u posebno teškim uvjetima i u vremenu kad je na svim područjima života zatirano sve što je hrvatsko, a posebno u zadnje tri godine. Naglasio je kako je u tom teškom razdoblju Hrvatsko kulturno vijeće odigralo važnu ulogu u obrani hrvatske kulture i hrvatskog kulturnog naslijeđa. Zahvalio se svim članovima na njihovom velikom trudu u zadnjih devet godina i u tom kontekstu naročito je skrenuo pozornost na izuzetno važnu ulogu koju portal Hrvatskog kulturnog vijeća ima u promicanju vrijednosti koje Vijeće zastupa. Hitrec je portal nazvao «dnevnim listom» Hrvatskog kulturnog vijeća. Naglasio je kako portal vrlo uspješno vode dr. Osor Barišić i Davor Dijanović.

U zaključku Hitrec je nazočne izvijestio kako je došlo vrijeme da se povuče s mjesta predsjednika, jer to, osim ostalog, nalažu i demokratski uzusi. Nazočni članovi posebno su toplo pozdravili govor jednog od najpoznatijih hrvatskih domoljubnih intelektualaca.

Tijekom skupštine dosta vremena je posvećeno raspravi u kojoj su bez puno sustezanja dotaknute brojne ključne teme koje danas teško opterećuju hrvatsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novi Upravni odbor izabrani su Osor Barišić, Ante Beljo, Hrvoje Hitrec, Mate Kovačević, Kuzma Kovačić, Miroslav Međimorec, Marija Peakić Mikuljan, Javor Novak i Đuro Vidmarović. Sukladno Statutu HKV-a, članovi Upravnog odbora zatim su izabrali predsjednika i dva potpredsjednika. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je hrvatski književnik i diplomat Đuro Vidmarović, a za zamjenika predsjednika Marija Peakić Mikuljan i Osor Barišić.

U njegovom govoru zahvale, Đuro Vidmarović pozvao je sve članove Hrvatskog kulturnog vijeća na još veći angažman u trenutcima kad u Hrvatskoj vlada apsolutizam i prijetnja nestanka Hrvatske. Posebno je upozorio na masovno iseljavanje mladih, što je nazvao za hrvatsku budućnost opasnim odljevom mozgova. Apelirao je i na sve pojedince u hrvatskom društvu da se u većoj mjeri osobno angažiraju u obrani hrvatskih nacionalnih interesa, jer se pokazalo kako se po tom pitanju ne može puno očekivati od hrvatskih političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.