Što piše u Doktrinalnoj noti o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu?

Foto: Sisačka biskupija

U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu, posvećenom Predragocjenoj Krvi Kristovoj, i ove se godine na Svetu nedjelju 4. rujna sabralo oko 70.000 hodočasnika kako bi u Ludbregu, “mjestu najvećeg hrvatskoga blaga”, proslavili Presvetu Spasiteljevu Krv.

Misno slavlje ove je godine predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić uz suslavlje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka i 40-tak svećenika iz više mjesnih Crkava.

U propovijedi se biskup Košić osvrnuo i na izbore, zbog čega su ga brojni mediji napali.

Rekao je kako vjernici nemaju neku svoju stranku, ali imaju načela kojih se moraju držati da bi pridonijeli dobru domovine i ispunili svoju zadaću da se kao odgovorni članovi našeg hrvatskog društva brinu za njezin napredak, na što ih poziva i Doktrinalna nota o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu, iz 2002. g., u kojoj stoji kako kršćani trebaju djelovati na svim područjima javnog i društvenog života.

“Sigurno, prvo je načelo djelovanja u javnom životu naša vjera. Živjeli smo dugo, više desetljeća u društvu koje je zatiralo ljudska prava i slobode, među kojima i slobodu vjere. Zato je jasno da se ne smijemo odlučiti poduprijeti one koji i danas ponižavaju nas vjernike i našu vjeru, nego one koji poštuju vjernike, Crkvu i njezino djelovanje. Zato je važno da biramo one predstavnike koji shvaćaju sekularnu državu kao zajednicu u kojoj se poštuju razne autonomije ustanova i djelatnosti, ali koje međusobno surađuju na dobro naroda, a ne one koji shvaćaju sekularnu kao antivjersku državu u kojoj bi se politička moć koristila da bi se ateiziralo hrvatsko društvo jer na žalost i to se danas događa u nekim područjima u RH. Željeli bismo da buduća Vlada štiti naša vjerska i kršćanska uvjerenja priznavajući da su kršćanske vrijednosti utkane u same temelje našega naroda te da je upravo iz vjere niknula i znanost i ukupna kultura koju je Crkva uvijek promicala, a ne kao kada se silom nametao tzv. zdravstveni odgoj u škole protiv volje roditelja i Crkve”, rekao je biskup te pozvao da se sluša kandidate kada govore o vjeronauku u školi, koji neki već 20 godina osporavaju, a koji donosi dobre plodove u odgoju i obrazovanju djece i mladih.

Doktrinalnu notu o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu je Kongregacija za nauk vjere, na čelu s tadašnim prefektom kardinalom Josephom Ratzingerom, kasnije papom Benediktom XVI., objavila 2002.

Dokument je preveden na gotovo sve jezike, te se odnosi na više od milijardu katolika koji žive u cijelome svijetu.

Svi zainteresirani tekst dokumenta mogu u cijelosti pronaći OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr