Što piše u Doktrinalnoj noti o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu?

Foto: Sisačka biskupija

U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu, posvećenom Predragocjenoj Krvi Kristovoj, i ove se godine na Svetu nedjelju 4. rujna sabralo oko 70.000 hodočasnika kako bi u Ludbregu, “mjestu najvećeg hrvatskoga blaga”, proslavili Presvetu Spasiteljevu Krv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misno slavlje ove je godine predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić uz suslavlje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka i 40-tak svećenika iz više mjesnih Crkava.

U propovijedi se biskup Košić osvrnuo i na izbore, zbog čega su ga brojni mediji napali.

Rekao je kako vjernici nemaju neku svoju stranku, ali imaju načela kojih se moraju držati da bi pridonijeli dobru domovine i ispunili svoju zadaću da se kao odgovorni članovi našeg hrvatskog društva brinu za njezin napredak, na što ih poziva i Doktrinalna nota o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu, iz 2002. g., u kojoj stoji kako kršćani trebaju djelovati na svim područjima javnog i društvenog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sigurno, prvo je načelo djelovanja u javnom životu naša vjera. Živjeli smo dugo, više desetljeća u društvu koje je zatiralo ljudska prava i slobode, među kojima i slobodu vjere. Zato je jasno da se ne smijemo odlučiti poduprijeti one koji i danas ponižavaju nas vjernike i našu vjeru, nego one koji poštuju vjernike, Crkvu i njezino djelovanje. Zato je važno da biramo one predstavnike koji shvaćaju sekularnu državu kao zajednicu u kojoj se poštuju razne autonomije ustanova i djelatnosti, ali koje međusobno surađuju na dobro naroda, a ne one koji shvaćaju sekularnu kao antivjersku državu u kojoj bi se politička moć koristila da bi se ateiziralo hrvatsko društvo jer na žalost i to se danas događa u nekim područjima u RH. Željeli bismo da buduća Vlada štiti naša vjerska i kršćanska uvjerenja priznavajući da su kršćanske vrijednosti utkane u same temelje našega naroda te da je upravo iz vjere niknula i znanost i ukupna kultura koju je Crkva uvijek promicala, a ne kao kada se silom nametao tzv. zdravstveni odgoj u škole protiv volje roditelja i Crkve”, rekao je biskup te pozvao da se sluša kandidate kada govore o vjeronauku u školi, koji neki već 20 godina osporavaju, a koji donosi dobre plodove u odgoju i obrazovanju djece i mladih.

Doktrinalnu notu o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu je Kongregacija za nauk vjere, na čelu s tadašnim prefektom kardinalom Josephom Ratzingerom, kasnije papom Benediktom XVI., objavila 2002.

Dokument je preveden na gotovo sve jezike, te se odnosi na više od milijardu katolika koji žive u cijelome svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi zainteresirani tekst dokumenta mogu u cijelosti pronaći OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.