Festival svjetske književnosti od 8. do 14. rujna u Zagrebu uz bogat program i brojna gostovanja

Foto: www.fsk.hr

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove 2019. najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Festival svjetske književnosti u 2019. godini u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će nam čitav niz autora. Festival će u nedjelju 8. 9. otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih autora FERNANDO ARAMBURU, a s njim ćemo razgovarati o njegovu romanu Patria, romanu o Baskiji koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, koji je preveden ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika, a samo u Španjolskoj prodan je u više od milijun primjeraka. Uz Fernanda Aramburua gostuje jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike Argentinac JORGE BUCAY, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene SAMANTA SCHWEBLIN, hrvatskim čitateljima itekako poznata LAURA RESTREPO i nova pjesnička zvijezda ELENA MEDEL, a u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a dovodimo i direktora međunarodnog PEN centra katalonskog pjesnika i aktivista CARLESA TORNERA i pjesnika GEORGEA ANGELA MARIJA QUINTERA. Na realizaciji španjolskog dijela programa moramo zahvaliti Španjolskom veleposlanstvu u Zagrebu, Acción Cultural Española (AC/E), koja podržava dolazak Fernanda Aramburua i Elene Medel u Programu internacionalizacije španjolske kulture PICE kojim se podržava mobilnost autora i tvrtki Acciona.

Festival dovodi više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, subverzivan, politički nekorektan satiričar PAUL BEATTY, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega NICOLA LAGIOIA, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije, dobitnica nagrade Goncourt i zvijezda suvremene europske književnosti LEÏLA SLIMANI, jedan od najprevođenijih suvremenih turskih pisaca BURHAN SÖNMEZ, dobitnik ovogodišnje nagrade Vilenica DRAGAN VELIKIĆ, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona DAVID LAGERCRANTZ, nagrađivana irska autorica EIMEAR McBRIDE, autor kultnoga romana Komo SRĐAN VALJAREVIĆ, zvijezda austrijske književnosti ROBERT MENASSE, slovenska autorica MOJCA KUMERDEJ i francuska spisateljica MAYLIS DE KERANGAL. Od hrvatskih autora sudjeluju JULIJANA ADAMOVIĆ, JURICA PAVIČIĆ, OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ, MARINA VUJČIĆ, NEBOJŠA LUJANOVIĆ, LUIZA BOUHARAOUA, DINKO KREHO, MARIJA DEJANOVIĆ i mnogi drugi.

Sve programe vodit će istaknutiji hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u Festivalskoj knjižari.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.