Filharmonija BBC-ja i Martin Grubinger nastupili u Lisinskome

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostila je jedan od najuglednijih britanskih simfonijskih orkestara, Filharmoniju BBC-ja, čiji je nastup pod ravnanjem maestra Juanja Mene i u pratnji austrijskog multiperkusionista Martina Grubingera oduševio zagrebačku publiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filharmonija BBC-ja britanski je nacionalni simfonijski orkestar i jedan od ukupno šest koji nastupaju pod egidom korporacije BBC. Korijene vuče iz orkestra osnovanog u Manchesteru 1934., a odlikuje ga mlađi sastav glazbenika naklonjenijih suvremenim skladateljima i suradnji s modernim umjetnicima.

U Zagrebu su nastupili pod ravnanjem svojeg šefa-dirigenta od 2011. Baskijca Juanja Mene i uz solistički performans mladog Austrijanca Grubingera, kojega glazbeni kritičari još nazivaju “čarobnjakom udaraljki”.

Povratak BBC-jeva orkestra u Zagreb nakon dvije godine obilježio je koncert uokviren dvama djelima iz 19. stoljeća. Otvorila ga je kratka uvertira komične operne farse Gioachina Rossinija “Svilene ljestve”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srce programa bile su dvije tehnički zanimljive skladbe za udaraljke, u kojima se orkestru pridružio Grubinger.

Vrlo inspirativno izveo je Koncert za udaraljke i orkestar op. 23 Brune Hartla, svojevrstan eksperimentalni glazbeni patchwork u kojemu svaka solistička udaraljka ima vlastitu temu ili motiv sa zajedničkim strukturalnim temeljem.

U nastavku Grubingerova nastupa, eksplozija zvuka u rapsodiji “Prizma” za marimbu i orkestar japanske marimbistice i kompozitorice Keiko Abe također je izazvala oduševljenje publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu koncerta, Filharmoničari BBC-ja od Zagreba su se oprostili još jednim klasičnim djelom, Simfonijom u a-molu br. 3 op 56 poznatom pod imenom “Škotska” Felixa Mendelssohn-Bartholdyja, čija složeno harmonizirana melodija iz dražesne prelazi u bogato razrađenu temu prvog stavka, preko bodrog i okretnog drugog, romantičnog trećeg, do živahnog plesa završnog četvrtog stavka koji završava veličanstvenim kodom.

Publika Lisinskoga uživala je u njihovu muziciranju, te je orkestar i maestra Menu snažnim aplauzom tri puta pozivala na naklon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.