Film o francuskom dragovoljcu Jean-Michel Nicolieru dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film

Jean-Michel_Nicolier
Foto: snimka zaslona

Dugometražni dokumentarni film „Sve je bio dobar san“ redatelja Branka Ištvančića, nakon što je osvojio domaće i svjetske filmske festivale, dobitnik je Grand Prix za najboljim dokumentarnim filmom na 7. “Festival Novih”, festival dokumentarnog filma koji se održava u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu je dodijelio stručni žiri na čelu sa Silvijom Stilinovićem, koji je u obrazloženju rekao da je redatelj Branko Ištvančić ispričao priču o Francuzu koji se došao boriti u Vukovar. Priča je to o Jean-Michelu Nicolieru i njegovoj majci koja ga je pokušavala spriječiti da ode u Hrvatsku, njegovoj borbu, ali i beskrajnoj potrazi za sinom koji je nestao na poljima Ovčare. Francuska majka postala je sinonim za sve majke i očeve koji su još uvijek u potrazi za svojim sinovima.

Taj autorski dokumentarni film koji osvjetljava događaje iz razdoblja početka rata u Republici Hrvatskoj, dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, njegovu borbu, tragediju obrane Vukovara i mučeničku smrt na Ovčari širom svijeta promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT).

Pokretači su toga važnoga projekta autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Film je prvi put prikazan 17. veljače 2016. u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao veliko zanimanje javnosti. Tijekom prošle je godine film prikazivan u digitaliziranim kinodvoranama diljem Hrvatske, a pogledalo ga je više od 15 tisuća gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarni film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nedavno održanom 64. Puskom filmskom festivalu film je osvojio nagradu Fedeora za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film. Nagradu je dodijelio ocjenjivački sud sastavljen od članova Udruge filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.