Film ‘Goli’ Tihe K. Gudac o Golom otoku dobio posebno priznanje u Sofiji

“Goli” redateljice Tihe K. Gudac dobio je posebno priznanje žirija u natjecateljskom programu dokumentarnih filmova na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, a četiri domaća filma tek će se natjecati za nagrade u konkurenciji kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu “Kino Pavasaris”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica filma “Goli” u svom se prvijencu suočava s dugogodišnjom obiteljskom tajnom iz prošlosti, boravkom svoga djeda na Golom otoku. Film je već nagrađivan na festivalima, u Sarajevu, na Zagreb Film Festivalu te u Trstu.

U ostalim programima bugarskog festivala, koji se održao od 5. do 15. ožujka, prikazano je još pet domaćih produkcija i koprodukcija – u međunarodnoj konkurenciji “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, u konkurenciji balkanskih filmova “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića i “Spomenik Michaelu Jacksonu” Darka Lungulova, a u programu Cinema Tomorrow – Discoveries “Zagreb Cappucino” Vanje Sviličić, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Četiri hrvatska filma tek očekuje borba za nagrade na festivalu u Litvi – između 32 ostvarenja iz središnje i istočne Europe za kratkometražnu konkurenciju odabrani su “Kokoška” Une Gunjak, “Tlo pod nogama” Sonje Tarokić, “Poklon predsjednika Nixona” Igora Šeregija i “Odvajanje” Nine Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostalim programima festivala, koji će se održati od 19. ožujka do 2. travnja, prikazat će se još “Otok ljubavi”, “Takva su pravila”, “Goli”, “Ničije dijete” i dansko-hrvatka koprodukcija “Itsi Bitsi” Olea Christiana Madsena.

Njemačko-hrvatska koprodukcija “Kokoška” dosad je osvojila više od 20 festivalskih nagrada te Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, a film “Tlo pod nogama” na 12. Zagreb Film Festivalu Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu “Kockice”.

“Poklon predsjednika Nixona” je priča o niskorangiranim obavještajcima unutar JNA koji dobivaju zadatak prevesti poklon predsjednika SAD-a Richarda Nixona drugu Titu na Brijune, a kratkometražni “Odvajanje” o tjeskobi majke zbog emocionalnog odvajanja od djeteta, koja će u Vilniusu imati svoju međunarodnu premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj festival jedan je od najvažnijih kulturnih događanja na Baltiku, s više od 40 tisuća gledatelja. Za svoje obljetničko, dvadeseto izdanje pripremio je projekcije više od 200 filmova u dvadesetak programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.