(FOTO) Beatlesi na ‘zebri’: 50 godina legendarne fotografije

epa07761892 Beatles fans dressed as band members walk across the zebra crossing outside the Abbey Road studios, in Central London, Britain, 08 August 2019. Hundreds of fans of The Beatles and lookalikes turned out to celebrate the 50th anniversary of the Beatles 11th studio Abbey Road album. EPA/WILL OLIVER

Obožavatelji Beatlesa okupljaju se u četvrtak oko slavnoga londonskog studija Abbey Road gdje su prije 50 godina na obližnjem pješačkom prijelazu članovi grupe snimili jednu od najpoznatijih naslovnica albuma u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija legendarne liverpulske četvorke koja prelazi ‘zebru’ ispred studija snimljena je za naslovnicu njihova zadnjeg studijskog albuma “Abbey Road”.

Slika na kojoj John Lennon predvodi ostale članove Ringa Starra i Paula McCartneyja i Georgea Harrisona na pješačkom prijelazu danas je prepoznatljiva posvuda u svijetu.

Ideja za fotografiju bila je McCartneyjeva. Snimio ju je škotski fotograf Iain Macmillan 8. kolovoza 1969. oko 11.35 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je izabrano kako bi se izbjegli fanovi koji su znali da je bend u to doba tipično u studiju.

Macmillan je stajao na ljestvama na ulici u kojoj je policajac zaustavio promet. Snimanje je trajalo desetak minuta.

Snimljeno je šest fotografija, a McCartney je povećalom izabrao onu koja će biti na albumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Album je završen 12 dana kasnije, 20. kolovoza. U prodaji se pojavio 26. rujna, šest dana nakon što je Lennon članovima grupe rekao da je napušta.

Naslovnica je izazvala o teorije zavjere da je McCartney mrtav. Potaknulo ih je to što na fotografiji drži cigaretu u desnoj ruci iako je ljevoruk pa su zaključili da se radi o dvojniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skrivenu su poruku vidjeli i u tome što je jedini u raskoraku u odnosu na druge članove benda i jedini bosonog.

Studio u Abbey Roadu i pješački prijelaz ispred njega s vremenom su postali mjesto hodočašća obožavatelja Beatlesa, a pokušajima turista da repliciraju legendarnu fotografije nema broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.