(FOTO) Ilok: Blagoslovljeni vinogradi u povodu blagdana sv. Vinka

Foto: fah

U sklopu manifestacije “Vinkovo u Iloku” koja se od 19. do 22. siječnja održava u tom srijemskom gradu i njegovoj okolici, u vinkogradima Iločkih podruma na Vukovu iznad Iloka u subotu je blagoslovom vinograda obilježen blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara koji se obilježava 20. siječnja, a kojim tradicionalno započinje nova vinogradarska godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima, Juraja Mihaljevića većinskog vlasnika Iločkih podruma, 2017. godinu vinari i vinogradari na iločkom području pamtit će kao iznimno dobru godinu u proizvodnji vina.

“Vina su prekrasna, a ima tomu i razlog. U zadnje dvije godine smo uložili više od 40 milijuna kuna samo u novu tehnologiju što je značajno pridonijelo i ovoj kvaliteti”, krekao je Mihaljević.

Iločki podrumi godišnje prodaju oko četiri milijuna litara vina od kojih dobar dio ide u izvoz, posebice u Japan koji je već nekoliko godina najznačajnije tržište za izvoz vina Iločkih podruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihaljević je također kazao kako Iločki podrumi na stranim tržištima postižu puno bolje cijene nego na domaćem tržištu koje je, međutim, za Iločke podrume i dalje, kako je kazao, najvažnije jer nudi najveću sigurnost u plasmanu. Ocijenio je kako se osjećaju pozitivni pomaci u razvoju domaćeg tržišta vina te se založio za primjereniju poreznu politiku prema rubnim područjima kakvo je iločko.

Svečanosti su nazočni bili i zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Boris Šuškar i iločka gradonačelnica Marina Budimir kojima je i pripala čast da orežu prvi trs te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

“U Iloku danas djeluje oko 20-tak vinara sa vlastitim podrumima i vjerujem da su pred ovim gradom i njegovim građanima bolji dani”, poručila je gradonačelnica Marina Budimir, a nadu u bolje sutra za Ilok i Iločane izrazio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako je gospodarstvo ključ oporavka istočnih krajeva Hrvatske. Ujedno je zahvalo svim gospodarstvenicima koji unatoč poteškoćama ulažu u proizvodnju i očuvanje radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu manifestacije “Vinkovo u Iloku” gradskim ulicama projahalo je i sedamdesetak pokladnih jahača na konjima, a održat će se i izbor najboljeg traminca.

Na sam blagdan sv. Vinka, 22. siječnja, svi iločki vinogradari i vinari otvorit će svoje podrume posjetiteljima, a održat će se i Dan otvorenih vrata Muzeja Grada Iloka u dvorcu Odescalchi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.