(FOTO) Iz Gunje započelo hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu: Zavjetno hodočašće branitelja i mladih

Jutros smo započeli hod na 4. zavjetnom hodočašću Marijanski zavjet za Domovinu na priključnoj ruti Gunja (Šumanovci) – Vukovar.
Glavna ruta započinje sutra iz Osijeka sv. Misom u konkatedrali u 9h, nakon koje se kreće prema Aljmašu. Pridružite nam se 🙂

Kreće još jedan Marijanski zavjet za Domovinu. Neka svaki naš korak bude blagoslovljen i neka nas čuva i prati naša Nebeska Majka.
Isuse blaga i ponizna srca, ucini srca nasa po Srcu svome.
Slatko srce Marijino, budi naše spasenje.” – poručili su sa svoje Facebook-stranice hodočasnici Marijanskog zavjeta za domovinu, koji su danas spremno započeli ovogodišnji hod.

Riječ je zavjetnom hodočašću, ponajprije hrvatskih branitelja i mladih, koji, kroz dva mjeseca hoda posjećuju marijanska svetišta, preporučujući Domovinu Nebeskoj Majci.

Već četvrtu godinu za redom, ovo zavjetno hodočašće okuplja mnoštvo ljudi. Neki od njih hodaju samo jedan dan, neki čitavu tjednu dionicu, a neki se odvaže hodati i tjednima.

Foto: marijanskizavjet.hr

Sutra započinje glavna hodičasnička ruta iz Osijeka- priključite se!

Glavna ruta ove godine kreće iz Osijeka, a završit će krajem kolovoza u Dubrovniku.

Skupina hodočasnika koja je danas krenula iz Gunje, pješačit će priključnom rutom te se u Vukovaru prikuljučiti hodočasnicima na glavnoj ruti, koji svoj hod započinju sutra iz Osijeka.

Osim glavne rute, i već postojeće 2 priključne rute Gunja – Vukovar i Pakrac – Udbina, ove godine Marijanski zavjet ima i 2 nove priključne rute – istarska ruta: Pula – Rijeka (Trsat) i prva međunarodna ruta Montegrisa – Rijeka (Trsat). Time se stvaraju preduvjeti da Marijanski zavjet za Domovinu prolaskom kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku postane Europska kulturna ruta. Ove godine kreću iz Osijeka 9. lipnja 2018. odakle započinje glavna ruta.

1. Prva priključna ruta iz Šumanovaca (kod Gunje) kreće dan ranije u petak 8. lipnja 2018., te se nakon 3 dana priključuje glavnoj ruti u Vukovaru.
2. Druga priključna ruta započinje iz Pakraca 7. srpnja 2018. i nakon 14 dana završava na Udbini.
3. Istarska priključna ruta započinje iz Pule 7. srpnja 2018. te završava 11. srpnja na Trsatu u Rijeci.
4. Talijanska ruta kreće iz Marijanskog svetišta Monte grisa te nakon prolaska Italijom i Slovenijom ulazi u Hrvatsku te dolazi na Trsat (u Rijeku).

Glavna ruta završava 22. kolovoza 2018. u Dubrovniku.

Počinju i završavaju s Marijom tj. na Marijine blagdane – počinju na blagdan Srca Marijina, a završavaju na blagdan Kraljice Hrvata.

Za Osijek, odakle sutra započinjne glavna ruta, organizira se prijevoz iz Zagreba za koji se može prijaviti na linku: prijava za Osijek 9.6.2018.-10.6.2018. Vukovar – prijevoz iz Zagreba

Odvažite se priključiti ovom hodočašću! Pronađite neku od ruta na kojoj biste htjeli sudjelovati, i prijavite se!

U nastavku možete vidjeti kratak opis razvoja rute Marijanskog zavjeta za Domovinu od 2015. godine do danas:

Rutom Marijanskog zavjeta cilj je obuhvatiti marijanska svetišta, kao i bitna mjesta hrvatske povijesti, od starije pa sve do Domovinskog rata i stratišta i spomenika hrvatskim braniteljima.

Marijanski zavjet za Domovinu započeo je 2015. godine kada je ruta išla od Gunje preko Vukovara, Aljmaša, Vinkovaca… sve do Dubrovnika kroz dužinu od cca 1500 km.

2016. g. ruta je krenula iz Osijeka preko Aljmaša, Vukovara, Đakova.. Proširena je na nove gradove te su u nju uključeni i Slavonski Brod, Ludbreg, Varaždin, Zadar, Šibenik, te Mostar i Široki Brijeg u BiH. Tako je definirana glavna ruta Marijanskog zavjeta koja je povećana na više od 1700 km.

2017. godine već definiranoj glavnoj ruti hodočašća dodane su i 2 nove priključne rute:

Gunja – Vukovar – 3 dana dužine 82 km
Pakrac – Udbina – 14 dana dužine 311 km

Rute ovogodišnjeg 4. zavjetnog hodočašća možete vidjeti na sljedećem linku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr