(FOTO) Karlovac: „Budućnost hrvatskih svećenika pod zaštitom svetog Josipa“

Foto: Narod.hr

„Molite za ove mladiće da postanu dobri ljudi i sveti svećenici.“ – izrekao je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa, 8. ožujka 2017. godine, prigodom Velike pobožnosti svetom Josipu, slaveći svetu misu i predvodeći sjemeništarce i osoblje sjemeništa na hodočašće u Nacionalno svetište svetog Josipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u sjemeništu, vlč. Josip Đurin i vlč. Goran Bužak, obojica odgojitelji u sjemeništu, o. Czeslaw Bielen iz karlovačke Župe BDM Snježne-Kamensko, vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i vlč. Nikola Sanjković, župnik Župe Pohoda BDM iz karlovačkog naselja Mahićno čiji su vjernici na poseban način hodočastili svetom Josipu. Misno slavlje pjesmom je obogatio i uveličao zbor Međubiskupijskog sjemeništa.

Vlč. Ivan Grbešić usporedio je u svojoj propovijedi proroka Jonu i svetog Josipa. Jona se, kao i većina ljudi, držao svoje volje i onih malih životnih sigurnosti koje nije želio pustiti, pa je bježao od Božje volje. No unatoč tome i on je bio Božji čovjek i Bog ga je vratio na pravi put, na put obraćenja i kroz njega ostvario svoju naum. I Josip je možda bio zbunjen Božjim planovima koji se nisu poklapali s njegovim i Marijinim, ali je bio poslušan Bogu i slijedio njegovu volju bez obzira na poteškoće i probleme na koje je nailazio.

„Josip je bio izvrstan vjernik jer je znao križati svoje planove da bi se ostvarili Božji planovi. Od Josipa možemo puno naučiti jer je on othranio i odgojio Boga. On je u svojim rukama nosio Isusa.“ – naglasio je propovijednik. Pozvao je vjernike da slijede nenametljivi duh svetog Josipa koji prepoznaje Božju volju i vrši Njegovu riječ. „ Josip je provokacija našem vremenu. Imamo ono izvanjsko, imamo Facebook, imamo velike mogućnosti. A kad gledamo svetog Josipa, on nije izrekao niti riječi, on kao da je izvan mreže, kao da nije imao prijatelja. Ali na „njegovom Facebooku“ kroz 2000 godina ima mnoštvo prijatelja koji su u njemu prepoznali onoga koji je čuo Božju riječ i koji ju je izvršio do kraja.“ – poruka je vlč. Grbešića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu srijedu Velike pobožnosti svoju vjeru svjedočio je bračni par Petar i Ana Buljan, članovi zajednice i duhovno-glazbenog sastava „Božja pobjeda“. Ana i Petar u braku su 5 godina, a za zaštitnike svoje obitelji uzeli su Padre Pia i svetog Josipa. Ana je istaknula da je za nju vjera neophodna isto kao i zrak koji čovjek treba za život i da životne poteškoće bez vjere ne bi mogla preživjeti. Iako joj je sveti Josip redovito u molitvama, prvi pravi susret s njime doživjela je u Svetištu u Montrealu u Kanadi.

„Tamo je bio tako nekako poseban mir i osjećala se njegova prisutnost. Tu mi se srce otvorilo za svetog Josipa.“ Petar je istaknuo kako je u posebnim životnim trenucima dobivao poticaj moliti se svetom Josipu. Neko vrijeme dobivao je poticaj moliti Tridesetodnevnicu svetom Josipu i u tom razdoblju saznali su da je Ana trudna. Na žalost, pri kraju pobožnosti Ana je izgubila dijete, no Petar je naglasio da ga je Bog upravo kroz tu molitvu priremao za taj događaj. „Koliko god da je to bio tragičan gubitak za nas, iz toga smo izašli dosta jači, osnaženi. Vjerujem da me sveti Josip kroz tu molitvu odgajao za te teške trenutke.“ – posvjedočio je Petar. Na kraju je sa suprugom otpjevao pjesmu „Trebam te“ u čemu su im se pridružili i brojni vjernici.

Na kraju misnog slavlja preč. Matija Pavlaković, inače izdanak Svetišta i domaći sin, istaknuo je radost što se vratio kući, pri čemu nije mogao sakriti oduševljenje što je Josipovo svetište tako često ispunjeno vjernicima i hodočasnicima i što se štovanje svetog Josipa sve više širi među Hrvatima na čemu je posebeno zahvalio i istaknuo kao zaslužnog mons. Antuna Sentea, nakon čega mu je uručio prigodni dar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskoristio je trenutak i da čestita rođendan karlovčaninu Slavku Vukoviću, ocu sjemeništarca Petra Vukovića i donedavnog nadbiskupovog tajnika Marka Vukovića. Pozvao je vjernike i da mole za zdravlje i Božju pomoć časnoj sestri Feliciti Samardžić, dugogodišnjoj službenici u Josipovom svetištu, koja boluje od teške bolesti. Na kraju svete mise mons. Sente darivao je simboličnim darovima preč. Pavlakovića, vlč. Sanjkovića i bračni par Buljan, zahvalivši im što su još jednu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu učinili svečanom i bogatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.