(FOTO) Od legende duhovne glazbe Čede Antolića na Mirogoju se oprostili obitelj i brojni prijatelji: ‘Fališ već i falit ćeš jako’

Foto: www.ika.hkm.hr

Sprovod Čede Antolića održan je u 14 sati na zagrebačkom Mirogoju. Kroz plodnu pedesetogodišnju umjetničku karijeru zadužio je hrvatsku duhovnu glazbenu scenu sa 120 pjesama koja se podjednako i izvode i slušaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Poslušajte pjesme po kojima će biti zapamćen genijalni Čedo Antolić!

> (VIDEO, FOTO) Pogledajte prekrasne Božićne jaslice s potpisom Čede Antolića – poželjet ćete ih imati i ispod svog bora

> (FOTO) Čedo Antolić i Hrid za siromašne studente u Sisku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posljednje počivalište Antolića su ispratili obitelj, brojni prijatelji i kolege.

Sprovodne obrede vodio je fr. Anto Bobaš, dugogodišnji prijatelj Čede Antolića i voditelj HKM Hamburg. „Učio sam od najboljega, od Čede – a to je: da ništa ne smije bit’ važnije od svete mise! – Misa je centar i polazište svega”, rekao je fr. Bobaš, a u ime prijatelja se oprostio Rene Medvešek, kazališni redatelj, prenosi Informativna katolička agencija.

„Jer ti si pjesnik. Ti nisi pjesnik koji piše pjesme, koji se igra riječima, ili koji objavljuje knjige. Ti si pjesnik koji diše pjesme, koji živi riječ. I rijetko riječ nađe takav dom kao što je tvoja duša. Dokaz je samo to da je meni bilo dovoljno da te jedanput čujem na radiju i da te krenem tražiti i da postanemo prijatelji za cijeli život. Neizrecivo iskustvo za sve nas koji smo imali sreću nastupati ili pribivati tvojoj pjesme je biti s tobom”, istaknuo je u svom govoru Medvešek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbor Hrid, zajedno s Matijom Antolićem, oprostio se od svog voditelja izvedbama Čedinih pjesama „Ti na vratima” i „Jutro”. Od velikoga umjetnika oprostio se i velik broj svećenika, redovnika i redovnica. Poslije je bila misa zadušnica kod dominikanaca na Koloniji.

Čedo Antolić bio je dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskoga katoličkog radija. Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu u Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice” u 69. godini preminuo je kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i slikar, koji je iza sebe ostavio devet albuma te brojne osvojene nagrade na Uskrs festu i tri Porina.

Tužnu vijest na svom profilu podijelio je njegov sin u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sa velikom žalošću vam želim reći da nas je noćas u svojoj 69-oj godini života napustio Čedo Antolić. Skoro tri i pol godine borio se tata sa bolešću na način njemu svojstven, pjevajući i dalje, radeći jaslice u glini, slikajući i davajući opet sebe do kraja u sve što radi, bez obzira na bol, umor i na teške okolnosti. Ostavio je tragove jer je i najmanju stvar radio s toliko puno ljubavi i predanosti, bio je veliko dijete, a ostario nije zapravo nikada jer mu je duša bila djetinja, uvijek spremna razveseliti se najiskrenije moguće, i uvijek spremna za korak naprijed, a najspremnija za nepredvidive korake. Ostavio je iza sebe glazbu i poeziju što uzdižu dušu, radio je hvala Bogu na svoj način, tvrdoglavo, i na tome mu hvala, jer stvorio je legendaran opus, osoban, poseban, slojevit, genijalan, bio je Božji umjetnik. Želio bih toliko toga reći i obuhvatiti, ali trenutno ne mogu još. Znajući njega, dok sada sa nekim zborom pjeva, koji slučajno ne pjeva dovoljno strastveno, govori im već – ‘Dajte žvegnite to, kaj pjevate ko’ da ste na umoru!’….u jednom ne tako davnom razgovoru rekao je – ‘Mogu reći da sam živio.’…Tata fališ već i falit ćeš jako, nek ti je mir.”

Čedo Antolić je rođen u Zagrebu 1951. godine, završio je Školu primijenjenih umjetnosti odjel unutarnje arhitekture. Ipak, ono najvažnije u kreativnom životu dogodilo se u duhovnoj glazbi.

Od 1969. godine djeluje kao pjesnik, kantautor i voditelj zborova u Katoličkoj Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine bio je odlikovan Redom Danice hrvatske sa likom Marka Marulića za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni.

“Njegov autorski, kreativni, i da kažem umjetnički opus za mene je bio i prije i dalje i jest, remek djelo hrvatskog duhovnog i autorskog stvaralaštva kao takvog, pa i za mnoge ljude koji poštuju njegov rad. Od njegovog glasa nesvakidašnje boje, snage i osebujnosti, do njegove poezije i tekstova, glazbenih aranžmana, pjesama koje je kroz 50 godina sa velikim žarom stvarao i održao stvaralačku svježinu od prve do zadnje pjesme koju je napravio, pa do neumornog vođenja mnogih crkvenih zborova, koncertiranja i uopće pristupa i snažnog prisustva u duhovnoj glazbi, kreaciji i radu sa mladima. Istinski nadahnut čovjek i veliki umjetnik”, napisao je sin Matija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.