(FOTO) Okupila se ekipa “Generala” – filma o Anti Gotovini

Foto: fah

U prostorima zagrebačke Tvornice željezničkih vozila Gredelj okupio se dio filmske ekipe za snimanje igranog filma i televizijske serije “General” od osam nastavaka, u režiji Antuna Vrdoljaka, koji će govoriti o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine, izvijestili su u subotu iz HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U filmu će se koristiti mnogobrojne uniforme Hrvatske vojske i njezinih postrojba, kao i uniforme bivše Jugoslavenske vojske, srpskih paravojnih postrojba te Legije stranaca.

Kostimografkinja je Vedrana Rapić, koja je rekla kako je ekipa bila i u Marseilleu zbog što veće autentičnosti uniforma i obilježja Legije stranaca, u kojoj je dio života proveo i general Ante Gotovina. Dio uniforma dalo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, a dio je kupljen u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama te u Srbiji.

„Trebalo je obući i neprijateljsku vojsku“, rekla je kostimografkinja Rapić dodajući kako su prikupili više od tisuću uniforma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslovnu ulogu u igranome filmu i televizijskoj seriji “General” tumačit će Goran Višnjić, a zapaženije uloge imat će Tarik Filipović, koji tumači admirala Davora Domazeta Lošu, zatim Goran Navojec, koji tumaču ulogu zagonetnoga vojnika Hrvatske vojske te Nataša Janjić, koja tumači HRT-ovu novinarku Vesnu Karuzu, navode iz HRT-a.

Snimanje “Generala” na Velebitu, Kninu, Zadru, Škabrnji, Erdutu, Dalju, Zagrebu … i Francuskoj

Tarik Filipović, šminkajući se u uniformi admirala Domazeta Loše koju će uskoro nositi pred kamerama, rekao je kako se dobro osjeća u uniformi jer je vojni rok služio upravo u mornarici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Znate, uniforma uvijek muškarcu daje samopouzdanje, a možda i dozu narcisoidnosti. Moja je uloga zasad tajnovita, glumim pripadnika naših oružanih snaga, dragovoljca koji ima pretpovijest u nekim drugim vojskama, a i vrlo je zanimljiv lik“, rekao je Goran Navojec.

Režiser Antun Vrdoljak uoči skoroga početka snimanja rekao je kako je ideju o snimanju filma dobio nedugo nakon što je general Ante Gotovina uhićen, stoga će film biti o njemu, ali i o Domovinskome ratu.

„Sve ovo što danas imamo rezultat je Domovinskoga rata, a general Gotovina moj je prijatelj još iz toga vremena. S generalom sam se samo kratko savjetovao oko filma – kada je izišao iz zatvora, pitao sam ga hoće li pročitati scenarij, a on mi je samo rekao – ako film bude dobar, zovi me na premijeru, a ako ne bude, nemoj“, kazao je Antun Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zahtjevnosti filmskog projekta “General” govori i podatak da će se snimati na različitim lokacijama kao što su Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a snimat će se i u Francuskoj. Oko 70 posto scena bit će snimljeno u eksterijerima, što će uvelike pridonijeti atraktivnosti filma.

Početku snimanja prethodilo je potpisivanje ugovora između Hrvatske radiotelevizije i produkcijske tvrtke Kiklop film u rujnu 2016., a projekt će nastati prema scenariju Antuna Vrdoljaka i knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”.

U naslovnoj je ulozi Goran Višnjić, a temeljnu glumačku ekipu čine Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan i Zrinka Cvitešić.

Pomoćnik redatelja je Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma Broj 55, HRT-ova ratnoga filma koji se bavi tematikom Domovinskoga rata. Za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, a za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimanje će trajati od 20. veljače do 20. srpnja, a emitiranje televizijske serije “General” na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je tijekom 2018. godine, navode iz Hrvatske radiotelevizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.