(FOTO) Hasanbegović: kulturne manifestacije trebaju imati nadstranački i nadpolitički značaj

Foto: fah

Premijernom izvedbom opere “Turandot” Giacoma Puccinija u vrtu Galerije Meštrović u četvrtak navečer otvoreno je 62. Splitsko ljeto na kojem će tijekom jednomjesečnog trajanja biti prikazano 38 opernih, dramskih, baletnih i koncertnih predstava na 14 ambijentalnih pozornica, a bit će predstavljene i tri izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivalsku su zastavu podigli primadona Terezija Kosanović, prvakinja “Baleta” Eva Karpilovska i glumac Goran Marković, umjetnici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), dobitnici ovogodišnjih nagrada za najveća umjetnička dostignuća splitskog teatra koje su im dodijeljena u svibnju u povodu Dana HNK Split.
Ovogodišnje Splitsko ljeto održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a njen izaslanik Andro Krstulović Opara obraćajući se nazočnima, na svečanosti otvaranja, istaknuo je kako se na Splitskom ljetu događa vrhunska hrvatska umjetnost.

“Želim vam da uživate u vrhunskim dostignućima umjetnosti koja ćete u sljedećih mjesec dana podijeliti s nama i upravo zato želim nas lišiti dugih političkih govora,” rekao je Krstulović.

On je posebice zahvalio Upravi festivala i intendantu splitskog HNK Goranu Golovki na organizaciji Splitskog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Unatoč brojnih poteškoća koje su opterećivale naš festival proteklih godina, oni su našli dovoljno snage i vratili dostojanstvo i značaj ovom festivalu i dokazali da je od vrhuske nacionalne važnosti i prepoznat i u inozemstvu. Upravo visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike osnažuje tu snažnu činjenicu,” istaknuo je Krstulović.

On je također naglasio kako je od iznimne važnosti što se ovogodišnje Splitsko ljeto otvara u vrtu Galerije Meštrović jer je veliki Ivan Meštrović darujući tu galeriju Splitu želio da ona bude mjesto susreta umjetnosti, nadahnuća i inspiracija.

“Otkrivanjem još jedne pozornice pod vedrim nebom, ovdje u Galeriji Meštrović na padinama Marjana i u blizini morske obale, organizatori Splitskog ljeta uvrstili su se u najbolje baštinike Meštrovićeve želje da upravo ovo mjesto bude nukleus odakle će se stvarati vrhunska umjetnost”, rekao je Krstulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je istaknuo kako je Splitsko ljeto dugogodišnjom tradicijom i umjetničkim vrijednostima steklo iznimnu kulturnu i nacionalnu važnost.

“Duboka povezanost Splitskog ljeta sa splitskim hrvatskim Sredozemljem i europskim kulturnim krugom stvorili su osobitu profliranost festivala i prepoznatljivost koncepcijske paradigme i kulturne vrijednosti,” rekao je Hasanbegović. Naglasio je kako će tijekom festivala u ambijetalnim prostorima splitske povijesne i kulturne baštine oživjeti vrhunska ostvarenja istaknutih hrvatskih i inozemnih umjetnika.

Kazao je kako Splitsko ljeto potiče suvremeni inovativni izričaj i estetiku, ali i njeguje hrvatsku baštinu i autentične tradicije što je, kako je rekao, poticaj za promišljanje budućnosti Splitskog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Visoka programska i organizacijska postignuća festivala doprinijet će široj recepciji kod publike, međunarodnoj reputaciji i razvoju turističkog, kulturnog i gospodarskog potencijala splitsko-dalmatinske županije i Splita, kao istinskog kulturnog i umjetničkog središta,” rekao je Hasanbegović. Pri tomu je dometnuo kako je Split “istinska hrvatska povijesna i suvremena kulturna i nacionalna metropola”.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar je istaknuo kako Splitsko ljeto slavi umjetnost i ljubav prema kulturi.

Premijeru opere “Turandot”, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića, izveli su solisti, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split. U naslovnoj ulozi Turandot nastupila je bugarska sopranistica Cvetelina Vasileva, a ulogu Calafa igrao je bugarski tenor Ivan Momirov, dok je sopranistica Valentina Fijačko Kobić igrala ulogu Liu, a nacinalni prvak bas Ivica ČIkeš nastupio je u ulozi Timura.

Na otvaranju festivala i premijeri opere “Turandot” nazočili su, između ostalih, i kandidat za predsjednika HDZ-a, europsaralmentarac Andrej Plenković i župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Splitsko ljeto je velika kulturna manifestacija

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer prisustvujući otvaranju 62. Splitskog ljeta i premijeri opere “Turandot” Giacoma Puccinija izjavio je novinarima da je Splitsko kulturno ljeto tradicionalno velika kulturna manifestacija.

“Splitsko ljeto je tradicionalno velika kulturna manifestacija i zadovoljstvo je u predivnom ambijentu vrta Galerije Meštrović biti na otvaranju te manifestacije i premijeri opere Turandot”, rekao je Plenković novinarima.

Na pitanje može li se njegov dolazak na otvaranje Splitskog ljeta nazvati predizbornom kampanjom, Plenković je odgovorio da je “porijeklom iz Dalmacije, moji roditelji su sa Hvara i iz Makarske te je ovo ugodna prigoda za družiti se s kolegama i prijateljima”.

Plenković je na svečanost otvaranja Splitskog ljeta došao u društvu župana splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje, saborskog zastupnika Petra Škorića i člana svojeg izbornog stožera generala Damira Krstičevića.

Hasanbegović: kulturne manifestacije trebaju imati nadstranački i nadpolitički značaj

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović prisustvujući svečanosti otvaranja 62. splitskog ljeta novinarima je u četvrtak kasno navečer izjavio kako Ministarstvo kulture podupire Splitsko ljeto te da kulturne manifestacije trebaju imati nadstranački i nadpolitički značaj.

“Nije stvar u novcima. Ministarstvo kulture i ja osobno Splitsko ljeto doživljavamo kao manifestaciju i festival od izrazito nacionalnog značaja. Time smo poslali i jednu vrstu inicijative prema splitskom Gradskom vijeću da to prepozna i da Splitsko ljeto i formalno dobije status nacionalnog festivala,” rekao je novinarima Hasanbegović.

Na pitanje da li je dodjeljivanje Splitskom ljetu statusa nacionalnog festivala isključivo pravo ministra kulture, a ne Gradskog vijeća, Hasanbegović je rekao kako treba raditi zajedno.

“Gradsko vijeće sufinancira Splitsko ljeto i, zapravo, status je određen, uz ostalo i pravilnikom kojeg treba donijeti Gradsko vijeće. Dakle, treba raditi na zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Grada Splita, i u tome Grad Split uvijek ima otvorena vrata Ministarstva kulture”, poručio je Hasanbegović.

Na novinarski komentar kako je on sada samo tehnički ministar te je pitanje hoće li se nastaviti njegov projekt u vezi Splitskog ljeta i nakon prijevremenih izbora u rujnu ove godine, Hasanbegović je kazao “to ćemo vidjeti, jer ovakve manifestacije i općenito važni kulturni projekti u Hrvatskoj trebaju imati nadstranački i nadpolitički značaj”.

Istaknuo je kako će program na ovogodišnjem Splitskom ljetu biti bogat i raznovrstan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.