(FOTO) Papa Franjo ide u posjet Loppianu susresti veliku zajednicu Fokolara

Foto: narod.hr

U Loppianu blizu Firence u Italiji papa će Franjo 10. svibnja susresti veliku zajednicu Fokolara koja će predstavljati čitav Pokret. Posjet se iščekuje u čitavome svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je u Loppianu spremno za doček svetoga Oca. Dolazi preko 6000 osoba iz Italije, a tisuće drugih na svih pet kontinenata bit će povezane putem interneta. Upitali smo predsjednicu Pokreta fokolara Mariju Voce kako će se odvijati taj toliko iščekivani susret. “Želimo Papi predstaviti ovaj mali grad, prvi od 24 takva niknula u čitavome svijetu, koji želi ponuditi jedan model suživota temeljen na evanđeoskim načelima solidarnosti i bratstva, naravno jedinstven, ali primjenljiv i proširiv i drugdje. U Loppianu Papa neće susresti samo njegovih 750 stanovnika, nego i predstavnike svjetske obitelji Pokreta fokolara. Uputit ćemo mu nekoliko pitanja o temama koje su nam na srcu, a to su: izazov vjernosti karizmatskoj misli Chiare Lubich u dodiru s današnjom promijenjenom situacijom; formacija mladih za kulturu bratstva; doprinos modela suživota u Loppianu suvremenom navještaju kršćanske poruke i nadilaženju ograda, nacionalizama i predrasuda.”

Kada stigne u gradić sveti će se Otac uputiti odmah u svetište Marije Majke Božje, gdje će se kratko zadržati u molitvi. Zaustavit će se i pred slikom Gospe s Djetetom, djelom slikara hinduista, simbolom dijaloga koji je jedan od stožera suživota u Loppianu.

Nakon toga će Maria Voce pred crkvom uputiti Papi pozdrave svih pripadnika Fokolara. Potom će mu nekoliko stanovnika Loppiana postaviti pitanja. Dijalog sa svetim Ocem bit će popraćen glazbenim točkama umjetnika iz raznih zemalja i iz raznih vjerskih okružja. Na kraju će tridesetak stanovnika Loppiana osobno pozdraviti Papu koji će nakon blagoslova napustiti gradić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loppiano je prvi od gradića Pokreta fokolara, nastao 1964. godine na toskanskim brežuljcima blizu Firence. Trenutno broji 850 stanovnika: muškaraca i žena, obitelji, mladih i djece, svećenika i redovnika, iz 65 zemalja s 5 kontinenata. Više od polovice stanovnika nastanjena je stalno, dok ostali sudjeluju u jednoj od 12 međunarodnih škola u kojima je predviđen boravak od 6 do 18 mjeseci. Međunarodna i međukulturalna sastavnica gradića Loppiana i zakon uzajamne ljubavi koji su prihvatili svi stanovnici čini ga radionicom suživota među osobama različitih dobi, društvenih slojeva, tradicija, kultura i vjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.