(FOTO) Princ Charles i Camilla počeli povijesni posjet Kubi

Foto: Fah

Britanski princ Charles i njegova supruga Camilla počeli su u nedjelju po mjesnom vremenu posjet Kubi, prvi službeni posjet nekog člana kraljevske obitelji tom karipskom otoku, izvijestile su agencije u ponedjeljak.

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla, što su službene titule para, posjet su počeli polaganjem vijenca na središnjem Trgu revolucije pred spomenikom nacionalnog heroja, pjesnika Josea Martija.

Clarence House, službena londonska rezidencija britanskog prestolonasljednika, objavila je fotografije britanskog para koji je razgledao izložbu posvećenu Joseu Martiju.

Četverodnevni posjet Kubi organiziran je na “zahtjev britanske vlade kao pokazatelj razvijanja bilateralnih odnosa i kulturnih veza između dviju zemalja”.

U ponedjeljak je na programu obilazak stare Havane i sastanak s predsjednikom Migeulom Diazom-Canelom, te svečana večera koju za kraljevski par priređuje predsjednik koji je u travnju 2018. naslijedio Raula Castra.

U utorka će Charles, veliki zagovornik zelene energije, sudjelovati na svečanosti u solarnom parku u posebnoj gospodarskoj zoni u Marielu, 45 kilometara istočno od Havane, koja je sagrađena zahvaljujući britanskom ulaganju i trebala bi postati najveća na Karibima.

U srijedu će se princ Charles upoznati s kubanskom florom i faunom kada bude posjetio južnu obalu otoka. Također će sudjelovati u raspravi o očuvanju okoliša.

Camilla će posjetiti nacionalni konjički centar i sudjelovati na okruglom stolu na temu pomoći osobama izloženima obiteljskom nasilju.

Posjet je posvećen i kulturnoj baštini otoka te su predviđeni susret s glazbenicima kultnog Buena Vista Social Cluba, posjet školi salse i baletna predstava.

U srijedu par putuje za Kajmanske otoke u sklopu posjeta po nekoliko otočnih karipskih država.

Posjet se odvija u vrijeme rasta napetosti između Kube i Sjedinjenih Država, koje su važan britanski saveznik, ali desetljećima održavaju ekonomski embargo Kubi.

SAD je još 1962. Kubi nametnuo trgovinski embargo pa karipski otok odavna vapi za stranim partnerima. Problem bi mogao postati i teži ako Washington provede prijetnju i sredinom travnja aktivira III. poglavlje Helms-Burtonova zakona iz 1996. Prema tom poglavlju, Kubanci koji žive u egzilu teoretski mogu pred američkih saveznim sudovima sudski goniti poduzeća koja su zaradila poslujući s kubanskim tvrtkama osnovanima nakon revolucije.

Europska unija postala je prvi trgovinski partner Kube, a Ujedinjeno Kraljevstvo, koje se sprema izaći iz EU, želi uskočiti u taj vlak pri čemu cilja dva sektora: turizam i energetiku.

Kad je o turizmu riječ, gotovo 200.000 Britanaca na godinu posjeti Kubu.

Izvor: narod.hr/hina