(FOTO) Pupovac koristi žrtvu Vukovara za političke bodove: ‘Ja se ne plašim doći u Vukovar’

Foto: Fah

Na Dječjem groblju u Sisku, koje od prošle godine nosi ime Park Diane Budisavljević, u subotu je održan Dan sjećanja, u spomen na svu djecu što su u razdoblju 3. kolovoza 1942. do 8. siječnja 1943. stradala u sisačkom Dječjem logoru, ali i u zahvalu svima koji su spasili velik broj djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Milorad Pupovac prije 12 godina obećao položiti vijenac u Škabrnji, obećanje nije ispunio ali i dalje prodaje tezu o “dogovorenom ratu”

> Igor Vukić: Djeca umrla u Zagrebu, a upisana u jasenovački popis – kao da su ih ustaše ubili u logoru

S preživjelim logorašima, među kojima su bili i oni iz Banja Luke i Beograda, na svečanosti su bili predstavnici organizatora Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Siska te potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin kao izaslanik Sabora, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kao izaslanica predsjednika Vlade, predstavnici veleposlanstava Njemačke i Srbije u Hrvatskoj, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), predstavnici Srpske pravoslavne crkve te drugi gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Saša Mučnjak: ‘Bacio sam hranu na Pupovca jer se uvaljivao mojoj ženi’

“Kroz logor, koji je u Sisku djelovao na nekoliko lokacija”, kako je u svom govoru ustvrdio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, “prošlo je oko sedam tisuća ratne siročadi, djece do 15 godina iz Potkozarja, Šamarice, Slavonije i Korduna. Svako treće ili četvrto dijete je umrlo”, rekao je. Spomenuo je kako su mnogi građani u organizaciji dr. Kamila Breslera, a kroz akcije humanitarke Diane Budisavljević, otimali djecu od smrti.

> Igor Vukić: ‘Čini se kao da se vraćamo u doba Rankovića, Bakarića, Šuvara…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U to je vrijeme vladao režim koji ni po čemu nije bio ljudski ni narodni, nego po svemu zločinački, i koji je imao za cilj da istrijebi one koje je smatrao nepoćudnima. Mi na ovom mjestu nismo poklonici smrti i stradanja, nego poklonici života i življenja, da odgovorimo onima koji obnavljaju ideologiju i režime smrti i stradanja”, kazao je Pupovac.

“Kao što čujemo u proteklih nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci, intenzivnije i, nažalost, ne samo u opskurnim desničarskim medijima, nego u glavnim nacionalnim medijima, među kojima su i oni državni, da dječji logori poput ovoga i Jastrebarskog, zapravo nisu postojali, već da je to partizanska, ili kako više vole reći, komunistička izmišljotina“, ustvrdio je.

> Marcel Holjevac: Pupovac je Srbin samo po profesiji, a privatno je privilegirani pripadnik političke kaste u Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Leljak upozorava: HRT širi laži – djecu u Jastrebarskom nisu ubili ustaše nego partizani

> Dr. Ante Nazor opovrgnuo Milorada Pupovca i njegov pokušaj relativizacije odgovornosti za ‘Oluju’ na konferenciji za medije

“Dakle, zločine su relativizirali i prikrivali. Oni se ne mogu drukčije zvati nego proustaški zagovornici revizionizma, koji bi htjeli naknadno afirmirati taj režim. S ovoga mjesta moramo poslati poruke življenja u miru i poruke ‘ne’ onima koji bi htjeli obnavljati ideologiju koja bi mogla dovesti do novih žrtava”, ustvrdio je, uz ostalo, Milorad Pupovac.

> Skupina intelektualaca nakon HRT-ovog ograđivanja od Vukićeva gostovanja, uputila peticiju državnom vrhu: ‘Za slobodu istraživanja i predstavljanja rezultata istraživanja’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerski obred, parastos, u spomen na umrlu djecu, predvodio je vladika pakrački, episkop Jovan, koji je rekao da ta djeca svjedoče pobjedu nad carevima ovog svijeta te da je svečanost nad njihovim grobovima praznik pobjede i svjetla. Nazočnima su se obratili aktivistica Milka Bosančić, sisački samostalni umjetnik Marijan Crtalić te predsjednica banjalučkog udruženja stradalih Dobrila Kukolj.

> Nenad Vlahović (Nacionalno vijeće Srba) za Narod.hr: ‘Kajkić je odstranjen smišljeno. Pupovac je htio zaštititi svog dožupana!’

Nakon svečanosti, Milorad Pupovac je izrazio zadovoljstvo što su se Danu sjećanja prvi put priključili i izaslanici Sabora i Vlade te ustvrdio da je “to dobra poruka svima koji negiraju ustaške zločine”.

> Saša Mučnjak: ‘Bacio sam hranu na Pupovca jer se uvaljivao mojoj ženi’

Nakon komemoracije, upitan za komentar objašnjenja Saše Mučnjaka da je bacio hranu na Pupovca jer se uvaljivao njegovoj ženi, Pupovac je odgovorio za Novu TV: “Taj komentar ne zavrjeđuje ni jednu riječ.”

Odgovarajući na pitanje novinara Pupovac je najavio mogući dolazak na Dan sjećanja 18. studenoga u Vukovaru, navodi Večernji list.

“Ja se ne plašim niti strahujem doći tamo. Ako moj dolazak u Vukovar može doprinijeti tome da odnos između Hrvata i Srba u Vukovaru, Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije uđe u normalnu fazu, da se počinjemo poštivati, da počinjemo poštivati stradanja jednih i drugih, ja ću tamo i biti”, rekao je dr. Pupovac.

Podsjetimo, Milorad Pupovac gostujući na HRT-u 2006. obećao je položiti vijenac u Škabrnji. Obećanje nije ispunio.
Pupovčevo obećanje pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.