(FOTO) Rokovo u Kratečku: ‘Pravednici su često izloženi teškim kušnjama’

Foto: Narod.hr

Župa Kratečko svečano je u četvrtak, 16. kolovoza proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Roka. Sveto misno slavlje u župnoj crkvi predslavio je generalni vikar sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu sa domaćim župnikom vlč. Damirom Cekovićem, dekanom fra Stjepanom Jambrošićem i drugim svećenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji propovjednik je govorio o životnom putu toga Božjeg ugodnika koji je živio 32 godine. „Ostavši rano bez roditelja, prodao je obiteljsko dobro a novac podijelio siromasima. A onda i sam siromah uputio se na hodočašće u Rim. Na putu se zaustavljao na više mjesta gdje je pomagao oboljelima od kuge. Kad je na povratku iz Rima i sam je obolio od kuge bio je prognan iz naselja u šumu gdje mu je prema legendi svaki dan dolazio pas i donosio kruh. Tamo je na njega naišao i neki plemić, koji se nakon razgovora s Rokom obratio, prihvatio Roka i njegovao ga dok nije ozdravio. Rok se onda uputio u svoj rodni grad te teško bolestan preminuo na današnji dan prije 691 godinu“.

Propovjednik je potom istaknuo da je život sv. Roka, koji je s obiteljskim dobrom pomagao siromahe, odgovor na pitanja koja muče i naše suvremenike: Nagrađuje li Bog one koji čine dobro, isplati li se moliti, postiti i milostinju dijeliti, koristi li biti čestit u životu i vjeran Bogu i istinama koje smo primili? „Sv. Rok odgovara svojim životom na pitanja o ljudskim patnjama i radostima. Pravednici su često izloženi teškim kušnjama. Oni mole i Bog ih uslišava i izbavlja od svih zala. To je ona svijetla nada za koju je i sveti Rok živio i sav se posvetio Bogu i bližnjemu. To je njegova poruka svima nama: Za tu nadu vrijedi živjeti i žrtvovati se jer je ona sigurni putokaz u vječno blaženstvo“, zaključio je mons. Cvitkušić.

Na kraju misnog slavlja župnik Ceković se iskreno svima zahvalio na dolasku i sve pozvao na druženje ispred župne crkve što su mnogi i prihvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.