(FOTO) Svečano otvoren festival FRKA 2019.: Predavanje održao don Mihovil Kurkut ‘Odgoj u 21. stoljeću – nemoguća misija?’

Foto: Oliver Bešić, FRKA

Festival radosne kulture u Virovitici svoje je peto izdanje već po običaju započeo u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice. Festival je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac, istaknuvši važnost festivala za kulturu u gradu Virovitici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak ovogodišnje FRKE 2019. odabrano je predavanje salezijanca don Mihovila Kurkuta iz Zagreba „Odgoj u 21.stoljeću – nemoguća misija?“, poznatoga odgajatelja mladeži, s dugogodišnjim iskustvom. U svojemu intrigantnom predavanju, don Mihovil je pokušao istražiti uzroke i korijene izazova modernoga odgoja, naglasivši da je u zadnjih tridesetak godina došlo do tako velikih promjena u društvu, da generacija današnjih roditelja ne može odgoju pristupati na način na koji su i sami bili odgajani.

Naglasio je da je posve pogrešno inzistiranja na činjenicama i informacijama, kojima su današnja djeca ionako prezasićena, te da je odgoj prije svega umjetnost: nema nikakvoga jedinstvenog recepta, jer su potrebe baš svakog djeteta specifične i mijenjaju se s dobi i sazrijevanjem.

Ono što današnjoj djeci najviše treba je vrijeme: vrijeme koje im roditelj može posvetiti postalo je najskupljom i posve deficitarnom robom i ne može se nadomjestiti nikakvim materijalnim darovima ili brojnim izvanškolskim aktivnostima, što se najčešće događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, moderna djeca su neusporedivo bolje informirana od svojih roditelja i ako se ponekad čini da prerano sazrijevaju i funkcioniraju kao „mali odrasli“, svejedno imaju pravo na svoje odrastanje, pubertetsku hirovitost i adolescentsku buntovnost. Brižan će roditelj, naravno, bdjeti nad svojim djetetom i biti mu stalna podrška, nastojeći mu usaditi vrijednosti koje treba ponijeti u život, postavljajući jasne granice za ono što je loše, ali dopuštajući djetetu da bude svoje i razvije se u jednoga neponovljivog i posve jedinstvenog čovjeka.

Osnova je svakog odgoja, pa tako i modernog, ljubav. A ljubav je uvijek povezana s patnjom i žrtvom, pa je gorko-slatka obveza roditeljske brige i odgoja neumitno zahtjevna i traži cjeloživotno predanje.

U vrlo širokoj raspravi naglašeni su problemi tzv. Roditelja taksista, kojima dani prolaze u praćenju brojnih aktivnosti svoje djece tijekom dana, te je naglašen utjecaj vršnjaka na dijete, kojega se nikako ne može izbjeći. Djecu se jednostavno ne može zaštititi od svega lošeg, pa roditeljima često preostaje samo ustrajnost u ljubavi i pouzdanje u Božju pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.