(FOTO) U Tomislavgradu predstavljena knjiga Matka Marušića ‘Mi Hrvati’

Foto: Tomislavcity

U četvrtak navečer u punoj dvorani skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljena je knjiga „Mi Hrvati“, autora Matka Marušića. Uz autora o knjizi su govorili profesor Mijo Tokić, dr. Ivan Bagarić, te Anđa Raič, urednica i direktorica Medicinske naklade Zagreb, javlja Tomislavcity.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Tomislavcity

U svom osvrtu na knjigu profesor Mijo Tokić je kazao:

“Ova knjiga izmiče svakome pokušaju jednostavnoga definiranja. Autor knjigu definira zbirkom priča, pripovijedi i istina je da knjigu čini puno priča, ali i to bi bilo prejednostavno određenje, jer osim priča ovu knjigu čine tekstovi koje je primjerenije definirati esejima, sociološkim studijama i traktatima.

Ovu knjigu bismo mogli gledati i kao svojevrsnu memoarsku autobiografsku prozu, to zapravo i čini okosnicu knjige, iako se ona razvija u brojnim smjerovima i pravcima. Ono što je najvažnije, ovo je i beletristika, lijepa književnost, velika književnost. Strukturirana je u 15 poglavlja, a svako poglavlje čini više priča i eseja, ukupno njih 115, u kojima se razmatra o hrvatskoj povijesti, neuništivoj čežnji za slobodom i državnoj samostalnosti. Knjiga progovara o našim ljudima, njihovim karakterima, slabostima i vrlinama preko čijih života i sudbina nam autor otkriva istinu o nama i o, kako ih autor zove, „predmetima svrhe i zaborava“, tj. o onom što ne možemo sebi oprostiti i onome što želimo, a ne možemo zaboraviti. Ova knjiga je jedna autorova suma života”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Tomislavcity

Doktor Bagarić je u svome izlaganju istaknuo:

“Kad čitate ovu knjigu imate dojam kao da je autor čitao našega Petra Miloša, njih dvoje zaista imaju dodirnih elemenata u načinu na koji pišu knjigu.

Matko je jedan od najvećih živućih znanstvenika u Hrvatskoj. Svatko tko je pokušao napisati samo jedan znanstveni članak zna koja je to nevolja, a Matko je u najboljim svjetskim časopisima objavio stotine takvih i nekoliko knjiga. Sudjelovao je u kreiranju, odnosno postavljaju tri Medicinska fakulteta, a jedan od njih je i Medicinski fakultet u Mostaru. On je i meni odškrinuo vrata znanosti. Osoba je koja će ti sve pomoći, ali za tebe neće napisati ništa. Prema tome, tko se s Matkom bavi i Matko s njim taj će morati pokazati neku vrstu snage kakva god da ona jest. On je poslao u svijet preko 200 znanstvenika, među njima je i legendarni Đikić. Čast mi je bila da sam i ja bio jedan od onih koje je Matko poslao u svijet, poslavši me na Harvard da održim govor. Čovjek je to koji je prodao stan i poslao sina na Sveučilište na Harvard. To je jedna velika poruka. Sve naše nevolje, svi naši problemi  leže u tome što smo živili to što smo živili i nismo uspjeli doseći razinu obrazovanja koju bismo trebali imati. To je ključna stvar. Ova knjiga je iznad svega poticaj za obrazovanje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Tomislavcity

Okupljenima se obratila i Anđa Raič ispred Medicinske naklade, kao i sam autor knjige Matko Marušić koji je posebno bio dirnut izvedbama pjevačkoga zbora Matice hrvatske Tomislavgrad koja je svojim pjesmama uveličala večer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.