(FOTO) Vjernici Šibenske biskupije proslavili nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, biskup Palić poručio: ‘Ono što pobjeđuje zlog neprijatelja je ljubav’

Foto: Šibenska biskupija

Svetkovina svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije proslavljena je u nedjelju 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je hvarski biskup Petar Palić. Uz predvoditelja koncelebrirali su: splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić; barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj, biskupi dubrovački Mate Uzinić, gospićko senjski Zdenko Križić, umirovljeni šibenski Ante Ivas i gospićko senjski Mile Bogović, te biskup domaćin Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, javlja Šibenska biskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavimo svetkovinu sv. Mihovila, Gabriela i Rafaela. Anđeli su to koji u Svetome Pismu imaju posebno poslanje: po Gabrielu Bog šalje svoje poruke, po Rafaelu nas prati na putu i liječi, a Mihovil se bori za nas, poručio je biskup Palić. Ukazao je kako je vladavina sotone kolikogod se čini nadmoćnom, ograničena je. Ograničena je dobrom anđela, koja izvire i koja se napaja na Božjoj dobroti.

Sotona želi svojim zavodničkim umijećem staviti razdjelnicu između Isusa Krista i čovjeka. On želi odvratiti one koji o Kristu ništa ne znaju da nađu put do njega. A one koji poznaju Krista, želi odvratiti od Krista ili polagano, iz dana u dan dovesti ljude do razmišljanja da Isus Krista nema nikakvog značenja u njihovom životu. U tom duhovnom ratu, u tom boju upravo sv. Mihovil ima svoje poslanje. Njegovo je poslanje od Boga da spriječi to djelovanje Sotone i danas. Njegovo oružje nije zemaljsko. Iako je sv. Mihovil prikazan vojničkim obilježjima, njegov lik nije lik borca, nego lik djeteta, koje nosi obilježja poniznosti, čistoće i djetinje ljubavi prema Bogu, kazao je hvarski biskup.

Sotonina bit je ponos. Ono što pobjeđuje zlog neprijatelja je poniznost, duhovna radost što smo djeca Božja. Poniznost nam pomaže da prepoznamo svoju ranjivost, krhkost, ograničenost. U poniznosti dopuštamo da se možemo mijenjati, slušamo Boga i Crkvu, dajemo prostora u razmišljanju da netko drugi zna nešto više od mene. U poniznosti možemo moliti, pred Bogom se pokloniti. Sotonina bit je neposluh. Ono što pobjeđuje zlog neprijatelja je poslušnost vjere, koja izvire iz ljubavi. U vjeri i ljubavi zapovijedi ne razumijem kao ograničavanje, nego kao put u slobodu, kao mogućnost razvoja svoje ljudskosti. Nauk Crkve vidim kao svjetlo, koje dolazi od Boga, koje rasvjetljava moje misli. Sotonina bit je mržnja i odsutnost ljubavi. Ono što pobjeđuje zlog neprijatelja je ljubav. Koliko li je samo mogućnosti u jednom danu da tu ljubav pokažemo prema Bogu i ljudima: u udjelima ljubavi, u riječima, u pogledu. Sveti Mihovil vodi duhovni rat upravo svojom poniznošću, svojom vjerom u Boga i svojom ljubavlju. To je oružje, kojemu nas on uči. Svaki čin poniznosti, vjere i posluha je jači od svih snaga tame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Palić vjernicima je kazao kako se ovdje danas otvara nebo dok slavimo ovu euharistiju, na kojoj nas Isus hrani svojim tijelom i daje nam snagu za svakodnevnu borbu, koja se odvija u našem srcu. Mi smo odgovorni ovdje na zemlji. Mi odlučujemo koje ćemo anđele ugostiti i možemo li pridonijeti da zmaj, staro zlo ima manje vremena i manje snage. Unatoč našim grijesima i našoj slabosti, nebo nam je otvoreno. Otvorimo oči svojega srca kako bismo u vjeri vidjeli to otvoreno nebo i u svome životu iznova prepoznali djelovanje anđela, koji nam služe, koji nas čuvaju, koji nam pomažu. I u jednom određenom trenutku, kad završimo ovozemaljsko putovanje, vjerujemo da ćemo i tad ugledati anđele koji će nas pratiti zagrljaj našega nebeskog i milosrdnog Oca. Molimo danas zagovor i pomoć i naše nebeske Majke, kraljice anđela i svetih Mihovila, Gabriela i Rafaela u našem duhovnom boju, kako bismo uvijek izašli kao pobjednici. Zalog u tome neka nam bude i ovo naše zajedništvo u vjeri i euharistija u kojoj se susrećemo s Uskrslim Kristom i hranimo njegovim tijelom, zaključio je biskup Palić.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije tradicionalno okupila je velik broj vjernika iz svih dijelova Biskupije. Uz predstavnike župa Šibenske biskupije u ophodu starim dijelom grada i rivom, sudjelovale su i brojne civilne udruge, škole, vrtići, kulturno umjetnička društva. U slavlju su sudjelovali i predstavnici gradskih vlasti: gradonačelnik Željko Burić, dogradonačelnici Danijel Mileta i Paško Rakić.

Srebreni lik Sv. Mihovila tradicionalno u ophodu nosili su redarstvenici Policijske uprave Šibensko kninske i vatrogasci. Slavlje i procesiju pjevanjem je uzveličao Mješoviti zbor sastavljen od Katedralnog zbora, zbora župe Vodice i Skradin, pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Procesiju je animirao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.