(FOTO) Vojno hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj

Foto: Fah

U povodu godine milosrđa i 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske u subotu su to Marijinsko svetište hodočastili hrvatski branitelji, vojnici i policija, a procesiju u kojoj je nošena slika Čudotvorne Gospe Sinjske i misu predvodio je vojni biskup Jure Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika Čudotvrone Gospe Sinjske okrunjena je 1716. godine a u današnjoj je procesiji prvi put je nošena i “Zlatna krunica Čudotvorne Gospe Sinjske” koja je, kako je rečeno, izrađena kao milodar Gospinih štovatelja.

“Marija je znak pobjede slobode oslobođene milošću nad slobodom okovanom grijehom što posebice osjećamo u Godini Milosrđa koju je proglasio Sveti Otac papa Franjo”, rekao je u propovjedi biskup Bogdan. “Nitko od nas ovdje nije slučajno, Bog ima određeni projekt i mi ovdje u Marijinom svtištu pokušavamo odgonetnuti što je to Božja volja u mojem životu,” poručio je biskup Bogdan i pozvao Čudotvirnu Gospu Sinjsku da čuva i brani hrvatske branitelje, svećenike, vojnike i policajce.

Na kraju misnog slavlja napomenuo je kako je svjesno nastavio misu iako su zvona u podne snažno zvonila obznanjujuću veliki povijesni događaj kada su u važnom boju kršćana i nekršćana i pobjedili kršćani. Ondašnji papa uveo je da se u svim crkvama svijeta svaki dan zvoni kao znak na tu glasovitu pobjedu, podsjetio je i rekao kako je nastavio s misom jer jeka zvona “poziva kršćane na nastavak molitive i u ovom trenutku Blaženoj Djevici Mariji se preporučiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gvardijan samostana u Sinju fra Petar Klapež je podsjetio na pomoć Čudotvore Gospe Sinjske prije 300 godina za vrijeme tusrke opsade Sinja 1715. ogdine, kada su mletački i hrvatski vojnici pobjedili turskog osvajača. “U znak zahvalnosti Gospi na toj slavnoj pobjedi mletački i hrvatski časnici i vojnici skupili su 80 zlatnih cekina i dali u Veneciji izraditi zlatnu krunu s križem. Zorzi Balbi vojni i civilni zapovjednik Sinja, predložio je da se tom krunom okruni Gospina slika. Tom krunom od suhoga zlata, dana 22. rujna 1716. godine splitski nadbiskup Stjepan Cupilli, svečano je okrunio Gospisnu sliku,” rekao je fra Klapež.

Najavio je da će na dan 300. obljetnice krunidbe Gospine slike 22. rujna ove godine biti blagoslovljena “Zlatna krunica Čudotvorne Gospe Sinjske” koja je danas prvi puta javno pokazana, to jest nošena u procesiji vojnog hodočašća.
“To je zahavlani dar franjevaca čuvara njezina Svetišta (u Sinju) i njezinih štovatelja ne samo za pobjedu prije 300 godina, nego i za pobjedu u Domovinskom ratu, kada su svi naši hrabri branitelji, s krunicom oko vrata išli braniti svoju vjeru, svoju obitelj i svoju Domovinu,” rekao je fra Klapež.

Izrazio je želju da vojno hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj ubuduće postane tradicionalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U današnjoj procesiji iza slike Čudotvirne Gospe Sinsjke nošene su tri zastave: Republike Hrvatske, Svete Stolice i Vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj. Među nazočnima u procesiji i na misi bili su, između ostalih, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović i diretkor Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.