(FOTO) Kardinal Bozanić: Referendum o braku obrana je pluralnosti i različitosti

“Kada vidite i osjećate da nešto nije u redu ili ne ide dobrim putem, nemojte stati, pokrenite proces promjena”, poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima i mladima okupljenima u petak 12. prosinca na euharistijskom slavlju kojim se na prvu obljetnicu referenduma o ustavnoj definiciji braka zahvalilo Svevišnjem na tom velikom i važnom događaju te molilo za hrvatske obitelji. Uz desetak svećenika, na misi zahvalnici bili su i članovi Organizacijskog odbora “U ime obitelji”, brojni volonteri i podupiratelji, izvješteno je na portalu Glasa Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije godinu dana je gotovo dvotrećinska većina izišlih birača podržala referendumsko pitanje te time unijela u hrvatski Ustav definiciju: Brak je životna zajednica žene i muškarca. To je bio prvi referendum, pokrenut od baze i raspisan na temelju inicijative samih hrvatskih građana. On je važan i zbog toga što je hrvatskom društvu ulio nadu da građani mogu, koristeći se demokratskim pravima, utjecati na život državne zajednice. Istodobno, taj je referendum posvijestio i pokazao na granice koje moraju poštivati i održavati nositelji državnih vlasti, ako želimo zadržati neutralni karakter države u pitanjima koja ne spadaju u ovlast državnih vlasti”, kazao je kardinal Bozanić koji je odao priznanje vjernicima laicima, posebice mladima, koji su dobro shvatili vlastito poslanje u suvremenom svijetu zauzimajući se za opće dobro i antropološke vrednote čovječanstva.

Referendum koji je pravno zaštitio definiciju braka kardinal je nazvao obranom pluralnosti i različitosti u društvu, pluralizma koji traži prihvaćanje i poštivanje razlika: “Pitanja koja je pokrenuo prošlogodišnji referendum o braku nisu zaključena: potrebna je budnost i zauzimanje, jer mi kršćani nismo gospodari života, nego želimo – poslušni svojoj savjeti – služiti životu slijedeći istinu evanđelja i ugledajući se u uzor Svete obitelj kojoj povjeravamo sve naše obitelji.”

Govoreći o tome kako je na razini opće Crkve pitanje braka stavljeno u središte promišljanja, nadbiskup Bozanić istaknuo je da je želja za obitelji usprkos mnogim znacima krize i dalje osobito živa među mladima te je to jedan od razloga zbog kojega Crkva s dubokim povjerenjem naviješta evanđelje obitelji. Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić pozvao je vjernike Zagrebačke nadbiskupije na trodnevnu molitvu i post za Domovinu. U Nadbiskupskom dvoru upriličen je potom kratki susret kardinala Bozanića s članovima inicijative “U ime obitelji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.