Fotografija slikara Van Gogha je zapravo fotografija njegova brata

Foto: Van Gogh Museum

Jedna od tek dviju fotografija Van Gogha za koju se dosad mislilo da prikazuje slavnog nizozemskog slikara, zapravo je fotografija njegova brata, priopćio je u četvrtak Van Goghov muzej u Amsterdamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fotografija za koju se dosad mislilo da prikazuje Vincenta van Gogha u dobi od 13 godina, zapravo je fotografija njegova petnaestogodišnjeg brata Thea van Gogha”, navodi muzej u priopćenju.

Na crno-bijeloj fotografiji je mladić kovrčave kose i svijetlih očiju. To je jedna od samo dviju poznatih slikarevih fotografija koja se nalazi u mnogim njegovim biografijama.

Dvojica braće bila su veoma slična, ali se Theo razlikovao od brata profinjenim crtama lica i “izrazito svijetlim očima”, kakve ima i mladić na fotografiji, ističe muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vincent van Gogh, koji je rođen 1853. i proslavio se autoportretima slikanim uljem živih boja, nije se volio fotografirati. Na drugoj fotografiji, koja je sada i jedina poznata, Van Gogh ima 19 godina.

Muzej je u četvrtak objavio zaključke sveobuhvatne analize fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.