(FOTO)„Hrvatske heroine“ i „Hrvatski rat i mir“ profesorice Nekić predstavljeni u Josipovu svetištu

Foto: svetijosip.com

Prof. Nevenka Nekić, hrvatska književnica, prevoditeljica i diplomirana povjesničarka, bibliotekarica i profesorica hrvatskog jezika, predstavila je svoja sva nova djela „Hrvatske heroine“ i „Hrvatski rat i mir“ u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u srijedu 25. listopada 2017. godine. Uz brojne uzvanike i poznanike iz grada Karlovca u kojem je, prema njezinim riječima, provela najljepše ali i najtužnije trenutke svog života, na predstavljanju su prisustvovali i njezini bivši učenici, a danas svećenici, preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, te nakladnik gospodin Rudica Čeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku programa prisutni su pogledali dokumentarni film o poznatoj hrvatskoj književnici Dragojli Jarnević u kojem su opisane brojne zanimljivosti i nepoznate činjenice iz njezinog života, od djetinjstva, školovanja, života u Grazu, Trstu i Veneciji, do ljubavi prema Ivanu Trsnkom i suradnji s članovima Hrvatskog ilirskog pokreta. U filmu je istaknuto i da je Dragojla Jarnević prva hrvatska planinarka te da se u svom dnevniku često obraćala Bogu kao jedinom u koga je imala potpuno povjerenje i koji ju nikada nije iznevjerio.

Predstavljajući svoja djela prof. Nekić naglasila je da je knjiga „Hrvatske heroine“ jedno sakralno djelo jer su sve osobe opisane u njoj svoj život i čitavo biće stavile u potpunosti u Božje ruke. Tako su među mnogima u knjizi opisane činjenice iz života kraljice Jelene, Katarine Kosače, Beatrice Frankopan, Cvijete Zuzorić, Katarine i Jelene Zrinski, Dive Grabovčeve, Dragojle Jarnević, Slave Raškaj, Dore Pejačević i nezaobilazne Ivane Brlić Mažuranić.

Drugo djelo „Hrvatski rat i mir“ također ima sakralni dio koji govori o sv. Franji Asiškom, ali i o fra Marku Dragičeviću i fra Bonaventuri Dudi. Jedan dio ovog djela prof. Nekić posvetila je i domovinskom obrambenom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli ugođaj upotpunile su svojim glazbenim nastupom dvije učenice karlovačke Osnovne škole Dragojle Jarnević: Dora Spudić na gitari i Ivona Grčić na flauti.

Nakon završetka programa posjetitelji su iskoristili priliku kupiti predstavljene knjige po promotivnoj cijeni uz posvetu same autorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.