Slovenski parlamentarni odbor traži preispitivanje kupoprodajnog ugovora Agrokor-Mercator

Foto: fah

Odbor za financije i monetarnu politiku slovenskog parlamenta u četvrtak je preporučio vladi da preispita je li Agrokor ispunio sve odredbe kupoprodajnog ugovora prilikom kupovine slovenskog Mercatora i je li u postupku odobrenja tog posla bilo eventualnih kaznenih djela.

Odbor je na prijedlog oporbe održao raspravu o aktivnostima vlade koja nastoji spriječiti prelijevanje krize u Agrokoru na Mercator, najveći slovenski trgovački lanac koji je od 2014. u vlasništvu hrvatskog koncerna.

Odbor je nakon rasprave predložio vladi da ispita mogućnost raskida kupoprodajnog ugovora ako je u postupku prodaje Mercatora 2014. bilo kaznenih djela koja bi se mogle tumačiti kao kršenje njegove protukorupcijske klauzule.

Govoreći o aktivnostima vlade da se Mercator restrukturira i sanira kako bi postao konkurentniji, te njegovoj važnosti za Sloveniju, ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da je u načelu protiv ulaska države u vlasničku strukturu Mercatora, ali je potvrdio postojanje posebne radne skupine koja zajedno sa stručnjacima u okviru vlade “radi u korist države”, no da o mogućim koracima za vlasničko restrukturiranje trenutno javno ne može govoriti.

Počivalšek je zastupnicima kazao da je prodaja Mercatora koncernu Agrokor bila “nepromišljena” jer mu je Konzum kao maloprodajni lanac bio konkurent, te da je to škodilo i slovenskom prehrambenom sektoru s obzirom da Agrokor kako vertikalno postavljeni sustav ima vlastitu proizvodnju hrane.

Ministar gospodarstva također je kazao da je i dalje u kontaktu s hrvatskom stranom, vladom i povjerenikom u Agrokoru Antom Ramljakom, da podržava napore za restrukturiranje koncerna, no da se u slovenskoj vladi razmišlja i o alternativnim scenarijima za sanaciju i restrukturiranje Mercatora, što uključuje i mogućnost da se promijeni njegova vlasnička struktura.

“No, Mercator se trenutno ne prodaje”, kazao je Počivalšek, dodavši da je to zaključio iz razgovora s hrvatskom stranom i nekim najvećim Agrokorovim vjerovnicima.

Aktivnija uloga slovenske vlade u sanaciji i restrukturiranju Mercatora

Sjednica je održana na inicijativu oporbene Udružene ljevice (ZL). Ta stranka smatra da bi vlada trebala sastaviti plan po kojemu bi od sadašnjih vlasnika otkupila Mercator te ga onda u roku od šest godina restrukturirala pa predala na upravljanje konzorciju slovenskih dobavljača, povezanih kroz jedan oblik zadruge.

Prijedlozi stranke koji su išli u smjeru da Mercator, preko Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji upravlja državnom imovinom, otkupi slovenska vlada nisu prihvaćeni.

No, odbor je vladi naložio da ispita mogućnost pravnog uporišta temeljem kojega bi se kupoprodajni ugovor s Agrokorom osporio u smislu potencijalnog raskida ugovora, ako bi se pokazalo da Agrokor nije ispunio neke njegove odredbe ili da je u procesu zaključivanja ugovora došlo do postupaka koji se mogu tumačiti kao kršenje njegove protukorupcijske klauzule.

Zaključak da državna protukorupcijska komisija i državno odvjetništvo trebaju ispitati je li prilikom prodaje Mercatora bilo kaznenih djela, odnosno korupcije podržao je i Počivalšek, rekavši da te stvari zanimaju i vladu, te da vlada Mire Cerara o prodaji Mercatora nije odlučivala jer se to dogodilo prije nego je stupila na dužnost.

“Nadam se da će se uskoro raščistiti imamo li kakve mogućnosti za djelovanje u tom smjeru”, kazao je Počivalšek koji se nada da će ljubljanski okružni sud uskoro odlučiti o žalbi u kojoj vlada osporava njegovu odluku da se Agrokoru prizna status strane kompanije u insolventnom postupku, kako bi se od eventualnih ovrha zaštitila njegova imovina u Sloveniji, odnosno Mercator.

Zaključke o preporukama koje bi vodile aktivnijoj ulozi slovenske vlade u sanaciji i restrukturiranju Mercatora, podržale su stranke u vladi, te potpredsjednik vlade i ministar za poljoprivredu Dejan Židan koji je sudjelovao u radu odbora.

On je međutim opovrgnuo realnost ideje oporbene ljevice o tome da bi Mercator u budućnosti vlasnički preuzeli njegovi slovenski dobavljači kroz jedan vid zadružnog vlasništva, što su zamisli koje su se pojavljivale i prije prodaje Mercatora koncernu Agrokor, a dolazile od zastupnika takozvane “politike nacionalnog interesa”, lobija koji je bio protiv privatizacije općenito, a naklonjen državnom vlasništvu.

Židan je kazao da se slovenska prehrambena industrija zadnjih godina ipak uspjela prestrukturirati. Zato ona sada profit koji ostvaruje mora investirati u razvoj i modernizaciju, u nova tržišta, a nikako ne u zadružni otkup Mercatora, kazao je Židan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em