Fra Marasović bio je proročka pojava u suvremenom hrvatskom društvu

Povodom prve obljetnice smrti fra Špire Marasovića danas je u prostorima franjevaca konventualaca na Svetom Duhu predstavljena njegova knjiga „Prorokov zov“ koju su predstavili sisački biskup Vlado Košić, pročelnik Katedre za socijalni nauk Crkve KBF-a Stjepan Baloban i priređivač knjige fra Ljudevit Maračić. Knjiga je zbirka autorovih priloga objavljenih u reviji „Veritas-Glasnik svetog Antunta Padovanskoga“ u razdoblju od 1988. do 1996. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kada slušam ove njegove riječi, one su žive i njegovo lice je blizu“, rekao je biskup Košić pričajući o fra Marasoviću, ali i prisjećajući ga se kao „dobrog čovjeka, iskrenog kršćanina, skromnog franjevca i angažiranog i vrsnog teologa, ali i kao proročke pojave u ovom suvremenom hrvatskom društvu“.

„Fra Špiro je nadahnuo mnogo ljudi ne samo pisanjem kolumni za „Veritas“, već i nadahnutim govorima, propovjedima, predavanjima, znanstvenim člancima i knjigama“, prisjetio se Košić te dodao kako je „fra Špiro želio zahvaćati u društvenu zbilju te ga je zanimalo na koji način Evanđelje može utjecati na svakodnevnicu, kako se kršćanska misao može primijeniti i implementirati u konkretnom životu te je želio utjecati na promjene čovjekova mentaliteta i društva“.

Pročelnik Katedre za socijalni nauk Crkve KBF-a Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Baloban koji se pak osvrnuo na rad fra Špire Marasovića na području socijalnog nauka Crkve što je bilo „njegovo posebno područje rada i djelovanja kao teologa i profesora“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj programa fra Ivan Bradarić, urednik časopisa „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga“ i fra Ljudevit Maračić istaknuli su kako je spomenuti časopis po fra Špiri bio poznat, a kako ističe fra Maračić, u „Veritasu“ je bilo objavljeno čak 350 njegovih članaka koji su često znali „uznemiriti javnost, političare, ali i crkvene redove“.

„Knjiga ‘Prorokov zov’ je kao ogledalo vremena. Vjerno odražava vrijeme od 1988. do 1996. godine koje doslovno označava prekretnicu u novijoj hrvatskoj povijesti kada Domovinski rat i ono nakon toga, ostavlja duboke tragove do danas“, rekao je fra Ljudevit Maračić.

„Knjiga je neumorni podsjetnik i spomenik svega što sada pripada prošlosti, ali bez čega nebi bilo ni ove naše sadašnjosti“, istaknuo je fra Maračić te dodao kako je geslo knjige „Proroci šute, a poroci cvatu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kao istinski suvremeni prorok svjestan da se ne radi o donkihotovskom obračunu s utvarama, on se odvažno i samoprijegorno preko stranica spomenutoga lista sučeljavao s raznim pojavama i mišljenjima koje valja mijenjati , a kao starozavjetni prorok ukazivao je na težnje koje danas nije teško provjeriti i procijeniti njihovu dalekovidnost. Fra Špiro kao kolumnist stalno naglašava da treba ‘plivati protiv struje’“, zaključio je fra Maračić.

Fra Špiro Marasović bio je član Reda franjevaca konventualaca koji je uz svoje znanstvene i publicističke radove, široj crkvenoj javnosti bio poznat i kao propovijednik, predavač na raznim tribinama i simpozijima te kao voditelj duhovnih obnova i vježbi. Posljednje godine života proveo je kao redoviti sveučilišni profesor na KBF-u u Splitu. Umro je u Splitu, 20. svibnja 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.