“Glas Koncila”: Katolička Crkva uz branitelje, kao i uza sve one koji stvarno žele dobro Hrvatskoj

Foto: Glas koncila

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja napominje kako je Prva konvencija hrvatskih branitelja očitovala da se branitelji više ne mogu miriti s pravcem kojim je vođena zemlja koju su oni obranili i kojoj su osigurali opstanak, a to nije samo pitanje ove ili one stranke, nego pitanje općega dobra koje je u Hrvatskoj sve ugroženije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru “Misija branitelja ne prestaje” Ivan Miklenić napominje da je Katolička Crkva uz branitelje kao i uza sve one koji stvarno žele dobro Hrvatskoj jer to mora biti i bitna zadaća i misija svih hrvatskih političkih stranka, osobito onih koje upravljaju ili koje žele upravljati Hrvatskom.

“U svakoj normalnoj zemlji barem godišnje konvencije tako zaslužnih i u kritičnim ratnim trenutcima organiziranih ljudi bile bi redovita pojava i uvijek nova prilika da se izrazi zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli, a u Hrvatskoj je moralo proći nevjerojatno puno vremena da se organizira prva konvencija, i to na inicijativu samih branitelja i braniteljskih udruga”, ističe u komentaru.

Po komentatorovim riječima oni koji kontroliraju hrvatsko društvo i državne vlasti posve su marginalizirali branitelje, razbili su ih u veoma brojne, ali male udruge ili organizacije kojima se onda često manipulira i koje se smišljeno priječi da se povežu u jedinstveno tijelo koje bi predstavljalo u društvu te iznimno važne i zaslužne hrvatske građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća kako su u bivšoj saveznoj državi partizani bili tretirani i usmjeravani da budu jedan od glavnih temelja same države, što su i bili, i bili su korišteni kao prvorazredni državotvorni element, a u Republici Hrvatskoj vladajući političari, osobito od 2000. godine, sustavno su branitelje istiskivali iz javnosti, iz političkoga djelovanja, do te mjere da čak ni jedna od važnijih političkih stranka stvarno ne dopušta artikulaciju njihovih stavova u svojim redovima.

“Drugim riječima, komunisti su u bivšoj državi znali koliku potporu mogu imati u partizanima, a bivši, reformirani i liberalizirani komunisti i njihovi rođeni ili duhovni sinovi, koji nemaju uopće osjećaja za hrvatsku državotvornost, u Hrvatskoj shvatili su da im od branitelja prijeti opasnost pa su ih raspršili u više od tisuće nemoćnih udrugica i lukavo priječili svako njihovo snažnije povezivanje”, napominje komentator.

Smatra da je takvim političarima vrlo nemila i upravo održana Prva konvencija hrvatskih branitelja, koja, očito je, nije prošla bez pokušaja manipulacija medija te su s te konvencije javnosti prenijeli, sa svojih stajališta, navodno sporne momente i dalje hrvatske branitelje prikazivali kao kontroverznu društvenu skupinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je znakovito da na toj konvenciji nije govorio ni predsjednik Hrvatskoga sabora, koji po svojoj predstavničkoj političkoj funkciji mora uvažavati baš svakoga građanina ove zemlje, premda je imao pripremljen govor. Objektivnom promatraču razumljivo je što je na konvenciji izviždan ministar branitelja, ne kao osoba, nego kao zastupnik politike koja javno, a još više tajno, pokušava diskreditirati hrvatske branitelje i osobito istaknute pojedince među njima”, drži komentator.

Miklenić ocjenjuje značajnom prisutnost predstavnika Katoličke Crkve na toj konvenciji, izaslanika zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića biskupa Ivana Šaška, koji je jasno očitovao da u Hrvatskoj uz branitelje, kao one koji se žrtvuju za opće dobro, postoje i drugi koji kalkuliraju i koji su, kako je rekao, mislili, a može se reći misle i danas, da će se lako obračunati s pravednom hrvatskom čežnjom za slobodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.