Glavna nagrada filmskog festivala u Torontu filmu o Alanu Turingu

Glavno priznanje ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), Nagrada publike, pripala je biografskoj drami o britanskom kriptoanalitičaru Alanu Turingu “The Imitation Game” s Benedictom Cumberbatchem u glavnoj ulozi, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film redatelja Mortena Tylduma povijesna je drama o britanskom matematičaru, logičaru, kriptoanalitičaru i teoretičaru računarstva Alanu Turingu, središnjoj osobi u dešifriranju Enigme, kriptografskog stroja nacističke Njemačke. Turing je izumio stroj koji je razbio kodove Enigme, što je Saveznicima dalo ključnu prednost pred nacističkim snagama na nekoliko strateško važnih bojišta, te im omogućilo pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Tyldum je u poruci izjavio kako primiti Nagradu publike (People’s choice award) Toronto Film Festivala za njega predstavlja “nevjerojatnu čast”. “Podrška ljubitelja filma izuzetno puno znači i meni i glumačkoj ekipi, te čitavom timu”, poručio je redatelj, koji film opisuje kao “počast različitostima”.

Turinga se smatra utemeljiteljem modernog računarstva, no njegovi su doprinosi kasnije zasjenjeni presudom 1952. zbog nemorala, u vrijeme kada je homoseksualnost u Velikoj Britaniji bila ilegalna. Bio je kemijski kastriran, što ga je 1954. nagnalo na samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raniji dobitnici Nagrade publike TIFF-a, za koju glasuju gledatelji, u pravilu su potom dobili Oscara za najbolji film, poput filmova “Kraljev govor” i “Milijunaš s ulice”, te prošlogodišnji pobjednik “12 godina ropstva”. Zbog toga je taj festival, pokrenut 1976., smatran jednim od nekoliko najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažnijim ‘showcaseom’ za filmove koji pretendiraju na Oscare.

Na drugo se mjesto po broju glasova publike plasirala romantična komedija Bena Kingsleya “Learning to Drive”, u kojoj se taj glumac pojavljuje u ulozi taksista i instruktora vožnje, a Patricia Clarkson kao njegova učenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.