Grammy: Najuspješniji Lamar, Swift, Sheeran i Alabama Shakes, ploča godine ‘Uptown Funk’

Foto: FAH

Američki reper Kendrick Lamar, pop zvijezda Taylor Swift, britanski kantautor Ed Sheeran, američki rock band Alabama Shakes i hit “Uptown Funk” Marka Ronsona i Brune Marsa obilježili su 58. dodjelu glazbenih nagrada Grammy, koja je održana u utorak u Staples Centru u Los Angelesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kendrick Lamar imao je najviše nominacija, čak 11, od čega je osvojio pet Grammya, među kojima i za najbolju rap pjesmu i rap album, no njegov vrlo hvaljeni “To Pimp A Butterfly” nije uspio postati albumom godine.

Taylor Swift za svoj “1989” dobila je Grammye za album godine i najbolji vokalni pop album, a s Lamarom je podijelila nagradu za najbolji glazbeni video za “Bad Blood”. Američkoj superzvijezdi Grammyi i nisu neka novost jer ih je do ove godine već osvojila deset.
R&B dvojac, producent Mark Ronson i pjevač Bruno Mars dobili su nagradu za ploču godine za svoj zarazni plesni hit “Uptown Funk”, koji im je donio Grammy i za najbolju pop izvedbu u duetu/grupi. Mars je nagrade posvetio fanovima, prije svega onima koji su plešući pomogli da “Uptown Funk” postane jedan od najvećih hitova godine.

Blues-soul band Alabama Shakes osvojio je tri Grammya – za najbolju rock izvedbu i rock pjesmu “Don’t Wanna Fight”, te za najbolji alternativni album “Sound & Color”. Njihov uspjeh stigao je nakon što su proteklih godina već bili triput nominirani, između ostalog i za najboljeg novog izvođača, no do ove godine nisu osvojili ništa.
Ed Sheeran osvojio je svoj prvi Grammy u komercijalno vrlo uspješnoj karijeri za najbolju solo pop izvedbu pjesme “Thinking Out Loud”, koja je potom proglašena i pjesmom godine. Sheeranu je Grammy uručio legendarni Stevie Wonder, što je 24-godišnjeg Engleza potaknulo na priznanje kako bi bio šokiran da su mu kao klincu rekli da će jednog dana dobiti nagradu iz Wonderovih ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj prvi Grammy dobio je i Justin Bieber za najbolju dance ploču zajedno sa DJ-ima Skrillexom i Diplom.

Nagradu za najbolju novu izvođačicu dobila je Meghan Trainor, američka pjevačica čiji je debi album “Title” dospio na prvo mjesto Billboardove liste najprodavanijih albuma, s kojeg je skinuto nekoliko hit singlova, među kojima i najpoznatiji “All Abouth That Bass”.

Devetorostruki dobitnik Grammya, američki kantautor i glumac John Legend predvodio je skupinu zvijezda koja je odala počast Lionelu Richieu izvodeći neke od njegovih najvećih hitova poput “Easy” i “Hello”. Uz Legenda pjevali su Demi Lovato, Luke Bryan, Tyrese Gibson i Meghan Trainor, da bi im se na kraju pridružio i sam Richie u izvedbi nezaboravne “All Night Long”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trosatni show u Staples Centru bio je prilika i za iskazivanje poštovanja prema veličini pokojnog Davida Bowiea, što je učinila Lady Gaga u psihodelijom obojanom nastupu u kojem je, obučena u neke od njegovih kostima, izvela medley od 10 Bowievih hitova – “Space Oddity”, “Changes”, “Ziggy Stardust”, “Suffragette City”, “Rebel Rebel”, “Fashion”, “Fame”, “Under Pressure”, “Let’s Dance” i “Heroes”.

Počast je odana i još nekima od nedavno preminulih glazbenih zvijezda – članovi Eaglesa su zajedno s kantautorom Jacksonom Brownom izvedbom velikog hita s početka karijere “Take It Easy” odali priznanje jednom od osnivača Eaglesa Glennu Freyu.

Stevie Wonder je s a capella grupom Pentatonix podsjetio na Mauricea Whitea, osnivača funk velikana Earth, Wind & Fire, a Bonnie Raitt se zajedno sa Chrisom Stapletonom i Garyem Clarkom još jednom poklonila legendarnom blueseru B. B. Kingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebala je nastupiti i Rihanna, no u zadnji čas je morala otkazati nastup zbog bronhitisa.

Popis važnijih dobitnika Grammya:

Ploča godine: Mark Ronson feat. Bruno Mars – Uptown Funk

Album godine: Taylor Swift – 1989

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma godine: Ed Sheeran – Thinking Out Loud

Najbolja rock izvedba: Alabama Shakes – Don’t Wanna Fight

Najbolji novi izvođač: Meghan Trainor

Najbolji glazbeni video: Taylor Swift & Kendrick Lamar – Bad Blood

Najbolji glazbeni film: Asif Kapadia – Amy

Najbolja solo pop izvedba: Ed Sheeran – Thinking Out Loud

Najbolja pop izvedba u duetu/grupi: Mark Ronson feat. Bruno Mars – Uptown Funk

Najbolji vokalni pop album: Taylor Swift – 1989

Najbolji urbani album: The Weeknd – Beauty Behind The Madness

Najbolji dance/elektronski album: Skrillex And Diplo – Skrillex And Diplo Present Jack Ü

Najbolja dance ploča: Skrillex And Diplo With Justin Bieber – Where Are Ü Now

Najbolji country album: Chris Stapleton – Traveller

Najbolja country pjesma – Little Big Town – Girl Crush

Najbolji album alternativne glazbe: Alabama Shakes – Sound & Color

Najbolji rock album: Muse – Drones

Najbolja rock pjesma: Alabama Shakes – Don’t Wanna Fight

Najbolja metal izvedba: Ghost – Cirice

Najbolji R&B album: D’Angelo And The Vanguard – Black Messiah

Najbolja R&B pjesma: D’Angelo And The Vanguard – Really Love

Najbolji rap album: Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly

Najbolja rap pjesma: Kendrick Lamar – Alright

Najbolji jazz vokalni album: Cécile McLorin Salvant – For One To Love

Najbolji jazz instrumentalni album: John Scofield – Past Present

Najbolji latino pop album: Ricky Martin – A Quien Quiera Escuchar

Najbolji blues album: Buddy Guy – Born To Play Guitar

Najbolji americana album: Jason Isbell – Something More Than Free

Najbolji bluegrass album: The Steeldrivers – The Muscle Shoals Recordings

Najbolji folk album: Bela Fleck & Abigail Washburn – Bela Fleck And Abigail Washburn

Najbolji world music album: Angelique Kidjo – Sings

Najbolji reggae album – Morgan Heritage – Strictly Roots

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.