‘Grofica Marica’ prvi premijerni naslov nove sezone Kazališta Komedije

Foto: Fah

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija kao prvi premijerni naslov nove sezone 2019./2020. najavljuje, 9. studenoga, operetu “Grofica Marica” Emericha Kalmana, a niz od ukupno pet novih produkcija kazališta na Kaptolu u velikom će stilu u svibnju iduće godine zatvoriti veliki broadwayski spektakl, mjuzikl “Ljepotica i zvijer”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, “Grofica Marica” prvi je put na sceni na Kaptolu izvedena davne 1954., a brojem izvedbi nalazi se na šestom mjestu vječne liste Komedijinih najizvođenijih predstava. Jedan od najomiljenijih operetnih naslova vraća se na Komedijinu pozornicu više od dvadeset godina nakon posljednje premijerne postave, kratkotrajno obnovljene na zahtjev obožavatelja pet godina kasnije, kada je u naslovnoj ulozi zaigrala sopranistica Sandra Bagarić.

Bagarić se u ulozi strastvene protagonistice pojavljuje i u novoj Komedijinoj produkciji toga komada, u alternaciji s Darijom Auguštan. Nastupaju još Adalbert Turner / Ervin Baučić, Dražen Bratulić / Goran Malus, Filip Hozjak (studijska uloga), Domagoj Dorotić / Bože Jurić Pešić / Damir Klačar, Danijela Pintarić / Lucija Jelušić, Zlatko Ožbolt, Dubravka Ostojić, Damir Lončar / Vid Balog, Zorica Antonić / Vlatka Burić Dujmović, te Željko Duvnjak.

Režiju prema prijevodu, adaptaciji i dramatizaciji Lade Kaštelan potpisuje Ozren Prohić, orkestrom Kazališta Komedije dirigirat će Krešimir Batinić i Davor Kelić, a koreograf je Leo Mujić. Scenografiju osmišljava Dinka Jeričević, a kostime Mirjana Zagorec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri komedije i broadwayski spektakl za kraj

Posljednja Komedijina premijera tekuće kalendarske godine bit će, 17. prosinca, komedija “Najstariji zanat” američke dobitnice Pulitzerove nagrade Paule Vogel u režiji Nine Kleflin, čiji glumački ansambl čine Mila Elegović, Marija Jerneić, Sanja Marin, Jasna Bilušić i Mirela Brekalo Popović. Predstava će igrati u Jazz & Cabaret klubu Kontesa.

Prvi premijerni naslov u novoj godini bit će, 18. siječnja 2020., komedija “Tom, Dick & Harry”, koju britanski majstor komedije situacije Ray Cooney potpisuje zajedno sa sinom Michaelom. U središtu su zbivanja supružnici Tom i Linda koji, nadajući se posvojiti dijete, žele ostaviti što bolji dojam na djelatnicu agencije za usvajanje koja im dolazi u posjet. Nevolja je što u posjet istodobno stižu i Tomova braća, Dick i Harry, koji također, svaki na svoj način, žele pomoći…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojicu braće igraju Igor Mešin, Ronald Žlabur i Ivan Magud, a još glume Jasna Palić Picukarić, Dajana Čuljak, Željko Duvnjak, Davor Svedružić, Vanja Ćirić i Marija Jerneić. Komad se postavlja u prijevodu Dražena Bratulića, redateljica je Lea Anastazija Fleger, a autorski tim još čine dramaturginja Nikolina Rafaj, kostimografkinja Tea Bašić, scenografkinja Irena Kraljić i oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec.

Kao sljedeći novi premijerni naslov kazalište na Kaptolu najavljuje, 21. ožujka 2020., komediju Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” u režiji Ivana Lea Leme. Jedna od kasnih komedija najvećeg srpskog komediografa, nastala 1935., predstavlja ožalošćenu grupu srodnika okupljenih na karminama bogatog rođaka, s kojim su svaki od njih u nekom bližem ili daljem rodbinskom odnosu.

“Konvencionalno oplakivanje pokojnika i prividno žalovanje ubrzo se raskrinkavaju kao paravan za bespoštednu borbu za njegovo nasljeđe u kojoj se, u iščekivanju oporuke, ne biraju sredstva. Nevolja je, kako će se pokazati, da im pokojnik u stvari nije ništa ostavio…”, stoji u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenografkinja je Vesna Režić, kostime osmišljava Marko Marosiuk, a glazbu sklada Zvonimir Dusper Dus. Glume Damir Lončar, Adam Končić, Željko Duvnjak, Davor Svedružić, Ronald Žlabur, Fabijan Pavao Medvešek, Mirela Brekalo Popović, Nera Stipičević, Dubravka Ostojić, Mila Elegović, Jasna Bilušić i Ivona Kundert.

Posljednji novi naslov Komedijine sezone 2019./2020. bit će mjuzikl “Ljepotica i zvijer”, koji su prema animiranoj uspješnici Walta Disneya za pozornicu adaptirali Alan Menken, Howard Ashman, Tim Rice i Linda Woolverton. Mjuzikl je doživio izniman uspjeh, igrao je u kontinuitetu punih 13 godina prikupivši oko 5500 izvedbi, te postao desetom najdugovječnijom broadwayskom produkcijom svih vremena.

Jednu od najvećih broadwayskih uspješnica u Komediji postavlja Dora Ruždjak Podolski, orkestrom će dirigirati Krešimir Batinić i Davor Kelić, scenograf je Stefano Katunar, kostime osmišljava Barbara Bourek, a koreografiju potpisuje Leo Mujić. Premijera je najavljena za 22. svibnja, a tko će nastupati u slavnoj priči o princu koji mora upoznati pravu ljubav da bi čarolija kojom je za kaznu pretvoren u zvijer bila prekinuta, znat će se početkom nove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.