HKZ: 2015. – godina Janka Draškovića i Jakova Gotovca

Hrvatska kulturne zaklada (HKZ) i Hrvatsko slova proglasili su iduću 2015. – godinom književnika i preporoditelja grofa Janka Draškovića (Zagreb, 1770. – Radgona 1856.) i hrvatskoga skladatelja Jakova Gotovca (Split, 1895. – Zagrebu 1982.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prigodnom skupu HKZ-a u subotu pročitano je obrazloženje književnog povjesničara Nedjeljka Mihanovića o J. Draškoviću, dok je o skladatelju J. Gotovcu govorila Eva Kirchmayer Bilić s Muzičke akademije u Zagrebu.

Mihanović je podsjeti da se Drašković kao najstariji “ilirac”, aktivno 30-tih godina 19. stoljeća uključio u dinamični hrvatski preporodni pokret te postao jedan od glavnih čimbenika u njegovu krugu.

Godine 1832. Drašković je objavio svoju politički i kulturalno važnu programsku raspravu “Disertacija iliti Razgovor”, u kojoj je dao naputke o provedbi hrvatskoga političkog programa za izaslanike na zajedničkom saboru Hrvata i Madžara godine 1832. u Požunu (Bratislavi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draškovićeva knjižica pisana je hrvatskim jezikom, na štokavskom narječju. Time je Janko Drašković postao jedan od temeljnih ideologa Hrvatskoga narodnog preporoda, a oko njega se okupljaju mladi hrvatski domoljubi i entuzijasti, navodi Mihanović.

“U toj raspravi se postavljaju zahtjevi za ujedinjenjem svih hrvatskih pokrajina”, te je Drašković pozivao na ujedinjenje Hrvatske, Slavonije, Vojne krajine s Rijekom i Dalmacije i turskom Bosnom, koja je tada bila pod okupacijom Otomanskog Carstva, podsjetio je.

Mihanović naglašava da je Janko Drašković, umjesto ilirske utopije, isticao primarno hrvatsku komponentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasuprot Gajevoj ilirsko-srpsko-bugarsko-južnoslavensko-sveslavenskoj smjesi bez prepoznatljiva identiteta, Drašković Hrvatsku gleda u europskom i srednjeeuropskom kontekstu, ocijenio je Mihanović

Poduzimao je akcije za hrvatskom teritorijalnom cjelovitošću, a u svom političkom angažmanu zalagao se za uzdizanje Hrvatske na razinu državno-pravnog subjekta. Svojim programskim prilozima Drašković je neprijeporno pozitivno pridonio širenju novoga kulturnog i književnog obzorja, zaključio je Mihanović.

Eva Krichmayer Bilić je istaknula kako je skladatelj Jakov Gotovac – u rasponu od tamburaške koračnice “Svačić”, iz koje će se 58 godina kasnije roditi istoimena opera-oratorij, do zbora “Pjesmo moja raspjevana” – nanizao žanrovski šarolik glazbeni svijet, u kojem će se izmjenjivati humor s elegičnim i dramatičnim raspoloženjima, svijet melodije i svijet ritmova, iskričava i bogata instrumentacija s onom asketskom, koju će posebno tražiti za svog “Petra Svačića”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u svakoj će ostati autentičan majstorov rukopis, svojstven njegovu svjetonazoru koji ga je i izdigao do jednog od najoriginalnijih skladatelja hrvatskoga glazbenog podneblja.

“Gotovac je svoje uporište i ishodište našao u pučkom folkloru hrvatskih Dinaraca, u njihovim guslama, narodnoj predaji i povijesno-domoljubnoj tematici”, istaknula je Kirchmayer Bilić.

Podsjeća da je kao svojevrsni hommage velikome hrvatskomu sinu – Jakovu Gotovcu, koji je glazbu iz hrvatskoga naroda oplemenio i prenio u umjetnički izričaj, motive iz ‘Ere s onova svijeta’ u svoju veliku uspješnicu “Geni kameni” uvrstio i glazbenik Marko Perković Thompson, koji je na taj način prepoznatljivo povezao Gotovca s hrvatskim pukom.

Ovu 2014. godina HKZ je posvetio hrvatskom banu i književniku Ivanu Mažuraniću te književniku Bogdanu Radici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.