HNK Zagreb s operom “Nikola Šubić Zrinjski” zatvara festival Zagreb Classic

Foto: fah

Prvi festival orkestara na otvorenome, Zagreb Classic, zatvorit će u utorak 12. srpnja na Trgu kralja Tomislava izvedba opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival Zagreb Classic prvi je open air festival orkestara koji se održava u jedinstvenome prostoru zagrebačkog gradskoga parka na Trgu kralja Tomislava, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, u organizaciji Zagrebačke filharmonije.

U razdoblju od 25. lipnja do 12. srpnja festivalski je program okupio vodeće orkestre, ansamble, dirigente i soliste te njihovim izvedbama svim Zagrepčanima i gostima omogućio jedinstveni doživljaj uživanja u glazbi na jednoj od najljepših otvorenih pozornica grada.

Kako se ističe u najavi, u godini proglašenoj Spomen-godinom Nikole Šubića Zrinskoga, HNK Zagreb festival će zatvoriti izvedbom jednog od najpopularnijih i najizvođenijih djela naše glazbene scene čija je praizvedba daleke 1876. bila višestruko važan kulturološki događaj, djela koje je tijekom 140 godina gotovo kontinuiranoga izvođenja na svim hrvatskim nacionalnim pozornicama uvijek s jednakim ushitom primano i doživljeno od publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh i do danas zadržalo iznimno i počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale ‘U boj, u boj’, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije opere. Veliku popularnost djelo može zahvaliti i tomu što prikazuje stvarnog junaka hrvatske povijesti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpunoga porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke u zauzimanju nekih gradova, hrabro je poginuo braneći Siget”, stoji u najavi.

U izvedbi nastupaju Ljubomir Puškarić, Tamara Franetović Felbinger, Marija Kuhar Šoša, Stjepan Franetović, Ozren Bilušić, Tvrtko Stipić, Luciano Batinić, Mario Bokun, Alen Ruško, Kristijan Beluhan, Željko Grofelnik, Robert Palić, Antonio Brajković, uz zbor Opere HNK i baletni ansambl.

Prije izvedbe opere “Nikola Šubić Zrinjski”, kojom će festival biti zatvoren, program festivala Zagreb Classic u narednim danima uključuje projekciju kultnog nijemog filma “Mališan” Charlieja Chaplina uz živu izvedbu glazbe iz filma u interpretaciji Zagrebačke filharmonije (8. srpnja), kao i koncert Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra (11. srpnja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival Zagreb Classic dio je manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL koja u organizaciji Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, okuplja najbolje i najatraktivnije kulturne programe tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.