U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljeni umjetnici iz iseljeništva

Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj matici iseljenika u petak su u okviru kulturnog programa “Titraj kruga” predstavljena umjetnička dostignuća manjinskih autora – otvorena je izložba kiparskih radova Marijana Mirta, Zagrepčanina koji stvara u Mariboru te umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice iz Skopja, koje će trajno ostati u fundusu Matice i predstavljena pjesnička zbirka “Poleti kalebe”, Stipe Cvitana iz Pirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni pomorac i pučki pjesnik Stipe Cvitan (1928., Tribunj kod Šibenika) preselio je 1955. u Piran, gdje je napisao nekoliko pjesničkih zbirki – “Maslina u ledini”, “Ne odi nider”, “Babin pas”.

Kipar i slikar Marijan Mirt, voditelj likovne sekcije HKDM “Milena Lah” i potpredsjednik Društva likovnih umjetnika Maribor, magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te izlagao na devetnaest samostalnih i skupnih izložaba.

Treći predstavljeni autor bio je Vlaho Brangjolica, rođen u obitelji hrvatsko-makedonskog skladatelja Ljubomira i balerine Vere Brangjolica. Diplomirao je na Fakultetu za likovnu umjetnost u Skopju 1987., a školovao se i na Visokoj školi primijenjene umjetnosti u Beču. Svoje je radove dosad predstavljao na brojnim izložbama u domicilnoj državi i inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glazbenom programu nastupila je mariborska klapa Dalmari na čelu s opernim umjetnikom Markom Mandirom, izvevši uglazbljenu pjesmu Stipe Cvitana “Garoful i Murtela”, priopćeno je, među ostalim, iz Hrvatske matice iseljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.