ICTY dokumentarcima želi osigurati trajno svjedočenje o ratnim zločinima

Ratni zločini počinjeni na području Višegrada u istočnoj Bosni među najgorima su što su se dogodili na području bivše Jugoslavije i sjećanje na njih nikada ne bi smjelo izblijediti, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Petar Finc, jedan od autora dokumentarnog filma pod naslovom “Zločini pred Tribunalom: Višegrad” nastalog u produkciji programa informiranja javnosti Haaškog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film o zločinima u Višegradu koji je predstavljen publici u Sarajevu jedan je u ciklusu pet dokumentaraca osmišljenih kako bi se podsjetilo na tijek istraga i sudskih procesa provedenih pod okriljem Haaškog suda o najgorim primjerima ratnih zločina.

Narednog tjedna u Zagrebu i i Dubrovniku program ICTY-a predstavit će i novi dokumentarac “Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom” koji je nastao kako bi se podsjetilo koliko je Haaški sud doprinio shvaćanju o važnosti kažnjavanja zločina počinjenih nad kulturnom baštinom.

Finci je pak u četvrtak u Sarajevu kazao kako su zločini u Višegradu posebni jer užasavaju svojom brutalnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Višegradu je na početku rata živjelo više od 62 posto Bošnjaka a nakon rata tamo ih je ostalo svega jedan posto dok su svi drugi protjerani ili pobijeni.

Za zločine u Višegradu na doživotni zatvor osuđen je lokalni vođa srpskih paravojnih postrojbi Milan Lukić a njegov rođak Sredoje Lukuć dobio je 27 godina zatvora.

Tijekom sudskog postupka vođenog u Den Haagu utvrđeno je kako su oni izravno odgovorni za ubojstvo najmanje 132 Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o zločinima koji su u sudskim presudama opisani kao “najgori primjeri nečovječnog postupanja prema ljudskim bićima”.

Pripadnici postrojbi kojima je zapovijedao Milan Lukić 1992. u dvije su kuće zatvorili po više od šezdeset bošnjačkih civila uključujući tu starce, žene djecu pa čak i jednu tek rođenu bebu. Kuće su potom zabarikadirali te ih zapalili a svi civili koje su u njima zatočili su izgorjeli.

“Važno je da se o ovim stvarima ne prestane govoriti bez obzira koliko mučne bile”, rekao je Finci dodajući kako je film o zločinima u Višegradu možda bio najteži u cijelom ciklusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.