‘Idemo na more’ otvara Tjedan češkog filma u kinu Europa

Filmom “Idemo na more”, prvijencem jednog od vodećih čeških glumaca mlađe generacije Jirija Madla, 7. listopada u zagrebačkom Kinu Europa otvara se Tjedan češkog filma, jedna od najstarijih međunarodnih filmskih manifestacija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine Tjedan češkog filma održava se 21. put, a do 12. listopada će predstaviti šest čeških filmskih ostvarenja iz ove i prošle godine, među kojima su dva bila veliki hitovi u tamošnjim kinima, a tri su debitanska ostvarenja.

Prvi na programu, “Idemo na more”, prati jedanaestogodišnjeg dječaka koji nakon što za rođendan dobije kameru, počne snimati svoj prvi film, pritom nesvjesno otkrivajući tajne o svojim bližnjima koje su trebale ostati skrivene.

Glazbena komedija “Revival” Alice Nellis, koja je osvojila nagradu publike Festivala u Karlovym Varyma, govori o četvorici postarijih rokera čija se nekoć uspješna skupina “Smoke” pod nejasnim okolnostima raspala još 1972.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan veliki hit bila je romantična drama “Krila Božića” Karin Babinske, koja je po broju kino gledatelja među prvih deset filmova prošle godine u Češkoj, a čija se radnja odigrava pred Božić u trgovačkom centru, gdje se isprepletu priče četvoro prijatelja koji tamo rade.

Za film iz programa “Medeni mjesec”, Jan Hrebejk, jedan od najproduktivnijih čeških filmaša današnjice, osvojio je u Karlovyim Varyima nagradu za najbolju režiju. Radnja filma odigrava se tijekom dva dana proslave svadbe i prati par mladenaca koji je već prošao kroz iskustvo braka iz kojeg vuku posljedice.

Tragikomedija “Pokvarenjaci”, prvijenac Romana Kašparovskog priča je o braći čiji se životni putovi u mladosti raziđu, a u zrelim godinama ponovno približe, jedan od njih je vrhunski neurokirurg nesređenog života, a drugi se upravo vratio iz češke vojne misije u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan debitantski film je crnohumorni krimić “Krasno” Ondreja Sokola, koji govori o potrazi za ubojicom i istinom, ima elemente film noira, a atmosferom podsjeća na filmove braće Coen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.