Ilok slavi Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Ivana Kapistrana

Misnim slavljem koje je u iločkoj Župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, u Iloku je danas proslavljen Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Ivana Kapistrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog loših vremenskih prilika izostala je tradicionalna procesija vjernika od kapelice sv. Ivana Nepomuka na tržnici do crkve sv. Ivana Kapistrana, u kojoj je svetoj misi nazočan bio velik broj iločkih vjernika, među kojima su se nalazili i iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Nakon svete mise, u iločkoj Osnovnoj školi Julija Benešića održani su tradicionalni “Dani kruha” dok će navečer, također u sklopu obilježavanja Dana grada, u Muzeju grada Iloka biti otvorena izložba Najveći katalog na svijetu “Neodoljiva Hrvatska”, autorice i voditeljice projekta Sunčane Matić.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj jučer, Zahvalnice Grada Iloka dodjeljene su Šćefanu Čelovskom, Andreju Činčuraku, ekipi stolnog tenisa u Školskom sportskom društvu “Zrinski” OŠ Julija Benešića te Dječjoj skupini KUD-a “Sloga” iz prigradskog naselja Bapska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje Dana grada Iloka i blagdana sv. Ivana Kapistrana završava u nedjelju Sajmom starina i izložbom dječjih radova.

Franjevac, sveti Ivan Kapistran (1386.-1456.), proputovao je gotovo cijelu Europu kao papin poslanik, propovjednik i organizator borbe protiv Turaka. Posebno se istaknuo vodeći križare u obrani Beograda od Turaka godine 1456. Umor je 23. listopada 1456. godine u Iloku, a ne zna se točno gdje je njegov grob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.