Intenzivna obnova vukovarskog Vodotornja – simbola otpora Vukovaraca

Foto: fah

Obnova vukovarskog Vodotornja, jednog od najprepoznatljivijih simbola otpora Vukovaraca u velikosrpskoj agresiji 1991. godine, odvija se zadovoljavajućom dinamikom i do sada je obnovljeno više od 20 posto predviđenih poslova i utrošeno 5,5 od ukupno predviđenih 26 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestio je u petak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Izvođač radova uveden je u posao 24. svibnja 2017., a projekt je sada na 21 posto realizacije ove faze koja se tiče izgradnje same građevine. Raspisana je javna nabava koja se tiče uređenja popratnih sadržaja, odnosno ugostiteljskog objekta, dječjeg igrališta amfiteatra i hortikulture. Projektantska vrijednost ove faze je 8,8 milijuna kuna. Također, u fazi smo projektiranja završne faze koja se tiče unutarnjeg uređenja, odnosno osmišljavanja postava na samom Vodotornju. Projekt bi trebao biti gotov krajem siječnja te očekujemo potom raspisivanje javne nabave,” kazao je Penava na konferenciji za novinare održanoj podno Vodotornja.

U prikupljanje novca za obnovu Vodotornja  uključilo se oko 6.000 fizičkih i pravnih osoba te još oko 300.000 ljudi  putem donacijskih telefonskih poziva, prikupivši na taj način 18,5 milijuna kuna koliko je za obnovu Vodotornja dala i Vlada, naglasio je.

Peneva je najavio mogući završetak radova na Vodotornju do kraja 2018. godine ukoliko se radovi nastave vrlo intenzivnom dinamikom te se poslože vremenski i drugi uvjeti. Primjena određenih tehnoloških postupaka koji se primjenjuju prilikom sanacije konstrukcije zahtjeva odgovarajuće mikroklimatske uvjete, odnosno radovi ne smiju se izvoditi pri jako niskim, ali niti pri jako visokim temperaturama. Zbog toga je bitna dobra organizacija i koordinacija svih aktivnosti i radova na gradilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su raščišćeni razrušeni dijelovi ciglene opeke i betonske konstrukcije Vodotornja, potom je ugrađena dodatna armatura, a trenutačno se u građevinu ugrađuje nova čelična konstrukcija i rade pripremni radovi za ugradnju panoramskog dizala.

Po riječima glavnog inženjera na gradilištu Borisa Benića, tek kada se uklonio 120 tona težak vodospremnik vidjelo se koliko su teška oštećenja na Vodotornju na koji je tijekom agresije srpskih paravojnih postrojba i jugoslavenske vojske (JNA) na Vukovar 1991. godine palo više od 600 projektila.

Po zamisli glavnog arhitekta Gorana Rake iz Radionice arhitekture, 55-metarski Vodotoranj pretvorit će se u memorijalno mjesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Do njegova vrha stizat će se panoramskim dizalom, a na mjestu bivšeg vodospremnika nalazit će se memorijalna soba. Netaknutima će ostati vanjska, ratna oštećenja na Vodotornju na čijem će se vrhu nalaziti vidikovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Očekujemo da će Vodotoranj početkom 2019. godine posjetiteljima otvoriti svoja vrata u punini svih planiranih sadržaja,” najavio je gradonačelnik Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.