Istanbul: Veliki sastanak pravoslavnih patrijarha; Uskoro Veliki pravoslavni koncil?

Carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. domaćin je velikog susreta pravoslavnih patrijarha koji je započelo jučer u Istanbulu. Na trodnevnom sastanku patrijarsi će raditi na pripremi velikog koncila Pravoslavene crkve, kojeg se najavljuje i priželjkuje već pola stoljeća, a za kojeg se Bartolomej I. nada da će se održati iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom pozdravnom govoru Bartolomej I. rekao je kako se ovaj sastanak održava u turbulentnim vremenima za Crkvu, te da je njena sposobnost da ispuni svoju misiju pred izazovom. Patrijarsi će također razgovarati o progonima kršćana na Bliskom istoku, o krizi u Ukrajini, kao i o udaljavanju europskog društva od kršćanskih principa.

Uz Bartolmeja I. sastanku prisustvuje 13 patrijarha autokefalnih pravoslavnih crkava: uz moskovskog patrijarha Kirila I., tu su i aleksandrijski, antiohijski, jeruzalemski, srpski, rumunjski, bugarski, gruzijski, ciparski, grčki, poljski, albanski, te češki i slovački patrijarh.

Poznavatelji prilika u pravoslavnim Crkvama, vjeruju a bi ovaj trodnevni sastanak mogao, nakon godina podjela, donijeti novo jedinstvo pravoslavnih. U svakom slučaju ovaj će sastanak biti odlučan za odnose među pravoslavnim Crkvama u godinama pred nama, ali i za dijalog pravoslavnih i katolika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.