5.5.1325. – Istarski razvod: najstariji međunarodni diplomatski dokument pisan hrvatskim jezikom

Prije 690 godina nastao je jedan od hrvatskih najljepših, najpoznatijih i najdragocjenijih srednjovjekovnih pisanih spomenika, Istarski razvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o ispravi kojom se utvrđuju granice (”termeni i kunfini”) između feudalnih gospodara s jedne i seoskih općina (”komuna”) s druge strane. U tim se dokumentima govori o pravnom postupku razgraničenja posjeda u srednjovjekovnoj Istri koji su pripadali Pazinskoj Knežiji, Oglejskoj Patrijaršiji i Mletačkoj Republici.

Razvođenje je stari slavenski pravni običaj kojim se utvrđuju granice terenskom ophodnjom, a vjerojatno je riječ o rezultatu dugotrajnog “terenskog rada”, dokumentima koji su se dalje nadopunjavali, ispravljali, dok su po svemu sudeći razne inačice objedinjene 1325. godine u djelu pod imenom “Istarski razvod”.

Istarski_razvod_1325_1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvorno je napisan na trima jezicima: latinskom, njemačkom i hrvatskom (glagoljicom). Naš se jezik naziva njegovim narodnim hrvatskim imenom. Predstavlja ujedno i bogato vrelo hrvatske onomastičke građe. Jezikom se ne izdvaja iz niza hrvatskih srednjovjekovnih pravnih tekstova, dakle neliturgijskih tekstova pisanih čakavskim književnim jezikom s niskim stupnjem crkvenoslavenske jezične infiltracije.

Prvi ga je objavio Ante Starčević 1852. u Kukuljevićevu Arhivu.

Danas ga možete pregledati u digitaliziranom obliku na mrežnim stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.