Istraživanja pokazuju: obiteljski filmovi zarađuju više od seksa i nasilja

Godišnja analiza Box Office-a pokazuje da najviše novca od prodaje karata i materijala za kućno prikazivanje zarađuju filmovi obiteljske tematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje izvješće zabavne industrije za 2015. pro-obiteljske grupe naziva Movieguide pokazuje da obiteljski filmovi zarađuju u prosjeku 56.69 milijuna dolara u 2014. godini u Americi i Kanadi. S druge strane, filmovi potpuno drugačije tematike koja je često uvrednjiva i opscena te anti-obiteljski nastrojena zarađuju tek oko 18.68 milijuna dolara.

Filmovi s oznakom “R” (oni koji se preporučaju gledati isključivo uz prisutstvo odraslih zbog nasilnih scena ili scena za odrasle) ostvarili su najmanju zaradu – prosjek je 18.81 milijuna dolara po filmu.

Studija je provela opsežnu analizu sadržaja najpopularnijih fimova vodećih Hollywoodskih studija koji su zaradili 500 000 dolara i više, uključujući i glavne nezavisne filmske studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati po kojima se preferiraju obitejski filmovi su jasni, tvrdi dr. Ted Baehr, osnivač i voditelj Movieguide-a.

Dodaje da se godišnje izvješće, koje se provodi sada već 23 godine, ne ispituje isključivo obiteljske filmove ili crtiće za djecu, već filmove s apsolutno “čistim”, ispirirajući i neuvredljivim sadržajem.

Dr. Baeher navodi kako  “većina ljudi želi vidjeti kako dobro pobjeđuje zlo, kako istina pobjeđuje laž, pravda nepravdu, sloboda tiraniju, a ljepota ono ružno. Dodaje i da obiteji žele češće odvesti cijelu obitej u kino, uključujući bake i djedove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je pokazala i da su filmovi iz 2014. koji nisu sadržavali scene seksa, eksplicitan sadržaj ili neprimjerene riječi ostvarili mnogo veću zaradu nego oni koji su obilovali takvim sadržajem.

Ovi se podaci odnose i na prodaju videa za kućno prikazivanje, tvrdi dr. Baehr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.