Arheološki muzej u Zagrebu: otvorenje izložbe 1914. – sjećanje na Prvi svjetski rat

Arheološki muzej u Zagrebu u petak, 27. lipnja otvara izložbu 1914. – sjećanje na Prvi svjetski rat: novac, medalje i odlikovanja priključujući se obilježavanju stote godišnjice početka dotad najvećeg i najsveobuhvatnijeg sukoba globanih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlaganjem više od  300 predmeta iz fundusa Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu, jedne od najvećih zbirki u ovom dijelu Europe, nastoji se približiti ovaj tip muzejske građe javnosti, kako bi ona lakše mogla percipirati događaje koji su doveli do početka Prvog svjetskog rata, događaja koji će trajno promijeniti Europu i svijet. Kroz konkretne primjere iz numizmatike, medaljarstva, faleristike i ostale arhivske građe posjetitelji upoznaju do sada teško dostupnu građu prezentiranu u zaokruženim povijesno-tematskim cjelinama. U tu svrhu izrađen je niz modela od pleksiglasa, maketa od različitih materijala, kao i određeni broj panoa uz koje su postavljeni predmeti.

Godine 1914. ravnatelj Arheološkog odjela Narodnoga muzeja u Zagrebu (današnjeg Arheološkog muzeja) bio je Josip Brunšmid, prvi stručno obrazovani arheolog u Hrvatskoj. Ravnateljem je postao još 1895. godine, dvije godine nakon što je zaposlen kao kustos Arheološkog odjela. Ravnateljem te institucije ostao je sve do umirovljenja 1924. godine, no u Muzeju je radio, na numizmatičkoj zbirci, sve do 1927. godine.

Brunšmid je bio izuzetan stručnjak u svakom pogledu, širokih interesa i beskonačne energije. No numizmatika je tijekom čitave Brunšmidove karijere bila njegov primarni, ili jedan od primarnih, profesionalnih interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom te godine u Muzej je dospjela velika količina numizmatičkih predmeta, bilo otkupom po raznim europskim aukcijama ili kod poznatih europskih trgovaca antikvitetima bilo darovima ili otkupom od lokalnih posjednika materijala. Numizmatički segment izložbe biti će prezentiran kroz novac država koje su bile uključene u sukob. (Austro – Ugarska monarhija, Bugarsko carstvo, Kraljevina Srbija, Kraljevina Italija, Njemačko carstvo, Rusko carstvo…). Biti će prezentirane promjene na monetama, ekonomske i gospodarske prilike uzrokvane ratom, privremena suspenzija Zlatnog standarda te utjecaj inflacije na gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.