Izložba ‘Ulica’ Borisa Bućana u Gliptoteci HAZU

Izložba najnovijega ciklusa slika akademika Borisa Bućana, koja pod nazivom “Ulica” obuhvaća 76 njegovih slika nastalih ove godine, otvorena je danas u Glipoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o četvrtoj Bućanovoj izložbi u Glipoteci koje sadržavaju 350 slika. Nakon izložbi “Stakleni ljudi”, “Kada sam se družio s golubovima”, “Dan kada je kiša padala naopako”, u najnovijem Bućanovu ciklusu “Ulica”, kako u tekstu uz izložbu navodi Vera Horvat-Pintarić, ima mnogo žena – “žena koje sjede, pružaju nogu da se dobro vidi, šeću Jelačićevim trgom, prodaju namirnice, poslužuju goste, sjede u foajeu kazališta na premijeri, šeću ulicom s torbama, stoje u tramvaju ili uz kiosk, a sve su gole s pozlaćenom kožom”.

Boris Bućan rodio se 15. ožujka 1947. u Zagrebu. Godine 1967. završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Te se godine upisao na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, a studij je nastavio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1972. godine.

Još za vrijeme studija počinje se intenzivno baviti grafičkim oblikovanjem i privlači pozornost plakatima za Galeriju Studentskog centra i Dramsko kazalište Gavellu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1982. Bućan je stvorio sada već legendarno rješenje plakata za balet Igora Stravinskog “Žar ptica”.

Za njega se može reći da je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, ne samo zato što je od 1984. dobio više od dvadeset vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja. Bućanovi radovi danas se mogu vidjeti u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama (New York, München, Essen, Melbourne). Na Venecijanskom bijenalu 1984. godine predstavlja bivšu državu serijom plakata velikog formata za Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu. Godine 1989. sudjeluje na bijenalu u Sao Paulu, a 1992. na trijenalu u Milanu. Od 1987. godine izlaže isključivo slike i crteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.