Izvedena Vidićeva „Naplatna stanica“

U sklopu popratnog programa „Pisci na Igrama“ s podnaslovom „Pijesak dokle ti oko seže“, u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca, izvedena je „Naplatna stanica“ iz zbirke novela „Južna država“ Ivana Vidića u režiji Paola Tišljarića sinoć, 17. kolovoza u atriju palače Sponza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naplatna stanica“ zadnja je novela u zbirci „Južna država“ Ivana Vidića, objavljenoj u prosincu 2013. godine. Novele u zbirci, riječima samog autora, „napisane su da upozore, prestraše, zbune i nasmiju čitatelja“, a novela „Naplatna stanica“, čiju je inscenaciju sinoć u Sponzi gledala festivalska publika, smještena je u istoimeni birc, zapravo mjesto ili vrijeme između apokalipse i čistilišta, a tematizira uspomene i kontemplira o ljudskim sudbinama.

Ivan Vidić diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 1991., a nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, profesionalno se počeo baviti književnošću. Piše kazališne komade, prozu te scenarije za dokumentarne i igrane filmove. Dobitnik je dvije Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“, 1998. i 2001.

Priču je na scenu postavio Paolo Tišljarić, student na magistarskom studiju Kazališne režije i radiofonije na ADU u Zagrebu, koji je već ostvario brojne samostalne režije i asistirao velikim redateljskim imenima: Tomažu Panduru (Medeja, HNK i DLJI; Michelangelo, HNK i Mittelfest), Krešimiru Dolenčiću (Luđakinja iz Chaillota, HNK i ovogodišnji Dundo Maroje na Igrama), Oliveru Frljiću (Matilda, DK Dubrava), Aleksandru Popovskom (Na tri kralja, HNK) i drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naplatnu stanicu“ izveli su Nika Burđelez, Marija Šegvić, Gloria Dubelj i Nikola Baće u kostimima koje je pripremila Doris Kristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.