Jean-Michel Jarre u 68. najavio prvu turneju po Sjevernoj Americi

Foto: fah

Jean-Michel Jarre, francuski skladatelj elektroničke glazbe, koji je u pedesetgodišnjoj karijeri održao niz koncerata u cijelome svijetu, u 68. godini života odlučio je krenuti na prvu turneju po Sjevernoj Americi, izvijestili su njegovi agenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od pionira i inovatora u elektroničkoj glazbi, Jarre se 1976. proslavio albumom “Oxygene”, a četrdeset godina kasnije, početkom prosinca je, promovirajući svoj 19. studijski album “Oxygene 3” najavio da će u svibnju nastupiti u Torontu, Montrealu i potom u nekoliko gradova Sjedinjenih Država.

Vitalni šezdesetosmogodišnji glazbenik poznat po zamršenim scenskim efektima koje čini kombinacija lasera, vatrometa, glazbe i arhitektonskih elemenata, za turneju po Americi odabrao je koncertne dvorane različitih veličina – od one u Pennsylvaniji koja može primiti 3100 posjetitelja do montrealskog Bell Centrea u koji stane i 15 000 ljudi.

U New Yorku će nastupiti u Radio City Music Hallu, jednoj od najslavnijih koncertnih dvorana u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je Jarre u Sjevernoj Americi održao samo jedan koncert, legendarni “Rendez-vous” u Houstonu. Glazbeni spektakl održan 5. travnja 1986. privukao je između milijun i milijun i pol obožavatelja koji su uživali u dotad najvećem laserskom i vatrometnom showu te je tada bio jedan od najposjećenijih koncerata u povijesti.

No Jarre je nadmašio samog sebe, okupivši 2,5 milijuna ljudi 14. srpnja 1990. na koncertu održanom u francuskom La Defenseu te tri i pol milijuna Moskovljana 6. rujna 1997. u glavnome ruskom gradu.

Zanimljivo je da je Jarre bio prvi zapadnjački pop-pjevač kojemu je dopušteno da održi koncert u NR Kini. To je bilo u listopadu 1981.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbenik je sin slavnog skladatelja filmske glazbe, Mauricea Jarrea koji je, među ostalim, skladao glazbu za film “Doktor Živago”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.